Публикация

Старите пломби не са опасни, дори са по-трайни

„Използването на сребърна амалгама е проблем, който стои пред нас, както и пред останалите страни-членки на ЕС, с изключение на скандинавските държави” – каза д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.


Причината е, че тази година ООН ще издаде резолюция за много строги мерки за употребата на живак.

„Живакът в сребърната амалгама не е опасен за пациента и това е доказано от хиляди и хиляди изследвания - каза пред Хелт медия д-р Шарков - Проблемът не е, че живакът в сребърната амалгама вреди, защото той влиза в кристална решетка, проблемът е, че при отстраняване  на амалгамите се замърсява околната среда. Тогава да спрем добива на злато и то най-вече от скандинавските държави, защото в технологията се използва живак!”.

Д-р Шарков подчерта, че сребърната амалгама е един от най-добрите материали за пломби по принцип и трябва да се запази като материал. Съвременните естетични материали нямат тези физико-механични качества. При тях естетиката е на първо място, но трайността им не е като на сребърната амалгама  и не са така добре изследвани.

„Дори има публикации, че белите пломби причиняват алергии,  по-тежки заболявания... Да не говорим за материали с наночастици, които въобще не са изследвани, не е минало време и няма достатъчно проучвания, тъй като в днес много бързо навлизат в практиката всички иновации”, каза д-р Шарков. 

Коментари