Публикация

Д-р Бетина Хайдекер, Университетска болница Шарите, Берлин: Работим по ефикасен и безопасен метод за диагностика на възпалителните кардиомиопатии

Д-р Бетина Хайдекер, Университетска болница Шарите, Берлин: Работим по ефикасен и безопасен метод за диагностика на възпалителните кардиомиопатии

Д-р Бетина Хайдекер (PD Dr. Bettina Heidecker, MD, FESC, FACC) е ръководител на Секцията по сърдечна недостатъчност и кардиомиопатия в Университетската болница Шарите в Берлин (Charité, Universitätsmedizin Berlin, Campus Benjamin Franklin). Обучавала се е като постдокторант в университета Джон Хопкинс, САЩ. През 2007 г. тя последва своя наставник д-р Джошуа Хеър в Университета на Маями, където завърши своите изследователски проекти и обучение по вътрешна медицина. След това успешно завършва стипендия по кардиология в Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF). След обучението си като клиницист-учен се завръща в Европа и създава клиника за миокардит в университетската болница в Цюрих. От 2018 г. е на сегашната си позицията си в Шарите.

Нейните изследователски области включват възпалителни кардиомиопатии, амилоидоза, биомаркери и прецизна медицина. Има награди за научни изследвания, включително наградата за международни учени Paul Dudley White, American Heart Association (AHA); Jay N. Cohn New Investigator Integrative Physiology/Clinical Award, Heart Failure Society of America (HFSA); наградата Samuel A. Levine за млад клиничен изследовател, AHA и безвъзмездна помощ от Швейцарската национална научна фондация. Наскоро д-р Хайдекер изнесе 30-ата годишна лекция на Lemberg в Университета на Маями и получи почетна професорска титла на името на Мириам Лемберг. В предишни години световноизвестни кардиолози като Peter Libby, Eugene Braunwald (Harvard Medical School) и Valentin Fuster (Mount Sinai Hospital New York) получиха тази награда.

Като член на Борда на директорите на Myocarditis Foundation сътрудничи в международни изследователски проекти, които се фокусират върху подобряване на диагностиката и лечението на миокардит и други възпалителни кардиомиопатии. Д-р Хайдекер е акредитирана като кардиолог и интернист в Германия, Швейцария, Австрия и Съединените щати. Тя е сертифицирана по кардиология, вътрешни болести и ехокардиография в Съединените щати и Европа. Д-р Хайдекер е сертифицирана и по генетичен анализ в Университета на Вюрцбург, Германия.

С д-р Хайдекер разговаря Петър Галев:

Д-р Хайдекер, защо се насочихте към търсенето на методи за неинвазивна диагностика на сърцето, различни от познатите досега образни методи?

От 2006 г. специализирам в областта на кардиомиопатиите, с особен фокус върху възпалителни кардиомиопатии като миокардит и саркоидоза. Миокардитът е водеща причина за внезапна сърдечна смърт сред млади възрастни, докато саркоидозата често се диагностицира твърде късно в тази популация, често налагайки сърдечни трансплантации в млада възраст или, при липса на подходящ донор, водеща до преждевременна смърт. Тези резултати са трагични и най-вече предотвратими в много случаи.

Въпреки наличието на високочувствителни диагностични инструменти като магнитен резонанс (MRI) и позитронно-емисионна томография (PET), широкото приложение на тези технологии в клиничната практика е възпрепятствано от няколко предизвикателства. Те включват потенциални странични ефекти, липса на необходимата инфраструктура и квалифициран персонал за интерпретиране на данните от изображенията, висока цена и много време и ресурси, необходими за тези техники за образна диагностика. Реалността е, че тези препятствия не позволяват широкото приложение на съвременните техники за образна диагностика, които биха могли значително да намалят рисковете, свързани с тези заболявания.

За да се намалят рисковете от късното диагностициране, прогресията на заболяването до напреднала сърдечна недостатъчност и внезапна смърт, е наложително да се въведе широко разпространен скрининг за възпалителни сърдечни заболявания. За да бъде такъв скрининг ефективен, използваната технология трябва да отговаря на няколко критерия: тя трябва да може да се обработва бързо, за да поеме голям обем пациенти дневно, лесна за използване, за да се сведе до минимум периодът на обучение, необходим на персонала, за да работи самостоятелно с нея. Същевременно трябва да няма странични ефекти, които винаги водят до колебания за приложението на даден метод при конкретните пациенти. Освен това тази технология трябва да улесни продължителния мониторинг, което да ни позволява да проследяваме ефективно отговора на терапията във времето.

От 2006 г. съсредоточих изследванията си върху намирането на по-добри диагностични инструменти за миокардит и саркоидоза и наскоро открих много обещаваща технология заедно с моя екип.

Какъв е методът, по който работите?

Методът се нарича магнитокардиография (МCG). Същността на метода е в свръхпроводящо квантово устройство, което може да открие електромагнитното поле на сърцето. Квантовата технология, която е сред основните иновации в наши дни, формира основата на нашия MCG инструмент. Познанията от 60-те години разкриват, че всяко сърце излъчва магнитно поле. Моят екип и аз открихме, че при възпалително сърдечно заболяване, като миокардит и саркоидоза, това магнитно поле се променя сериозно. По-специално, при остро заболяване, магнитният вектор може да стане много отчетлив и това ни позволява да видим, че пациентът има проблеми с миокарда и се нуждае от допълнително уточняване. По този начин можем да разпределяме ресурсите по-ефективно.

Процесът на измерване е изключително бърз, отнема само една минута. Тази ефективност може да позволи скрининг на приблизително 40 пациенти по време на 10-часов работен ден (отчитайки 15 минути подготовка на пациента) или до 96 пациенти дневно, ако инструментът работи непрекъснато. Това подчертава значителния потенциал и капацитет на MCG технологията в медицинската диагностика.

Кои заболявания и състояния могат да се диагностицират с този метод?

Миокардити и амилоидоза, но не само в острата им фаза, но и за проследяване. Това демонстрира стойността на метода в продължаващите грижи за пациентите. Като се има предвид, че MCG няма странични ефекти, той е особено полезен за редовно наблюдение на пациенти с по-тежък миокардит, което налага продължително клинично проследяване. Този неинвазивен подход позволява безопасни, повтарящи се оценки във времето, подобрявайки способността ни да управляваме и разбираме прогресията на заболяването.

В каква посока продължават усилията ви?

Събирането на данни от обширни кохорти пациенти е от решаващо значение за прецизиране на нашата интерпретация на резултатите от MCG. В момента технологията е одобрена само за клинични проучвания. За прилагане в клиничната практика са необходими още данни. Гледам на това като на колективна отговорност за нашия екип и за себе си. Ние използваме технология, която е доказала своята ефективност в нашите изследователски проучвания и притежава потенциала да бъде от полза за пациентите в световен мащаб. Нашата цел е да гарантираме, че нейният обхват и въздействие са максимално приложими, за да помогнем на пациентите в бъдеще с ранна диагностика и ефективна терапия. Нещо повече, аз съм убедена, че извън настоящите си приложения в диагностичния скрининг и наблюдението на лечението, тази изключително чувствителна технология крие множество неизползвани потенциали, които чакат да бъдат проучени.

Коментари