Публикация

Инсулиновата резистентност – във фокуса на втория симпозиум „Морски диетологични дни“

Инсулиновата резистентност – във фокуса на втория симпозиум „Морски диетологични дни“

Втори симпозиумът с международно участие „Морски диетологични дни“ се проведе от 29 до 31 март в курорта св. св. Константин и Елена, под егидата на Националната асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина“ и Медицински университет – Варна. Тазгодишното издание на форума беше посветено на инсулиновата резистентност като едно от най-честите метаболитни нарушения. В рамките на симпозиума се проведе и диетологичен практикум, насочен към работа с пациенти с инсулинова резистентност.


В своето приветствие към участниците ректорът на МУ – Варна проф. д-р Димитър Райков благодари за ползотворното партньорство и приветства организационния комитет на симпозиума за мултидисциплинарния подход при решаването на различни здравни проблеми, свързани с инсулиновата резистентност. Ректорът подчерта, че преподаватели на университета са традиционни участници в научните сесии и практикуми на „Диетологични дни“ и изтъкна, че форумът е изключително полезен за младите специалисти, които тепърва започват своя професионален път, както и за студентите от МУ – Варна, които се интересуват от темите на симпозиума.


В настоящото си издание „Морските диетологични дни“ представиха

най-новите научни разработки на водещи експерти

в различни области, чиито фокус на работа е инсулиновата резистентност, подчерта проф. Дарина Найденова, ръководител катедра „Хигиена и епидемиология“ в МУ – Варна и член на организационния комитет на симпозиума. Тя изтъкна, че тазгодишното издание се провежда при много голям интерес и е с участието на над 280 медицински и немедицински специалисти от страната и чужбина. Сред гост-лекторите бе и генетикът от Канада проф. Ахмед Ел-Сохеми, който представи на участниците темата „Ролята на генетиката в развитието на инсулиновата резистентност“.


Форумът е важен, защото неговата цел е да даде на специалистите, работещи в областта на инсулиновата резистентност, научно-базирана информация, подчерта д-р Татяна Матева-Иванова, общопрактикуващ лекар и специалист по хранене и диететика.


Бяха проведени

научни сесии с акценти епидемиология и етиология на инсулиновата резистентност

предиспозиция и отключващи фактори, коморбидитет и възможности за повлияване. Темите на практикумите бяха „Как да не пропуснем пациенти с инсулинова резистентност, умения и инструментариум при работа с пациенти. Проведе се и постерна сесия. Участниците имаха предимството да почерпят от опита на вече утвърдени експерти по хранене и диететика, ендокринология, кардиология, психология, генетика и обща медицина.

Коментари