Публикация

Законопроект може да лиши от лечение хора с редки болести

Законопроект може да лиши от лечение хора с редки болести

Здравната комисия в парламента прие на първо четене законопроект, който ще остави без лечение вече навършилите пълнолетие хора с редки заболявания, информира БНР. След кратък дебат и с консенсус депутатите гласуваха поправка, според която държавата ще плаща лекарства и медицински храни за пациенти с такива заболявания след достигане на 18 години, ако са започнали лечението преди тази възраст.

Ако промяната бъде приета и на второ четене

през тази година чрез нея ще бъде осигурено лечение на 25 души с редки диагнози, които ще навършат пълнолетие. Към момента държавата покрива терапиите за деца с такива заболявания. Без лечение ще останат вече навършилите 18 години, за които не е имало механизъм да се лекуват с финансиране извън редовното здравно осигуряване, обясни д-р Антоанета Тончева от сдружение „Общност Мостове“.

И даде примери:

„Порасналите хора с онкологични заболявания, проявили се на 19-20-годишна възраст, на 25 години. Има много такива млади хора със саркоми - тумори на меките тъкани“.

Тези хора сега се лекуват за собствена сметка, някои стават здравни емигранти

„Една част от тях изобщо не се лекуват. Друга част се лекуват, докъдето стигат личните средства, след това - дарителски кампании“, коментира д-р Тончева.


От сдружението настояват за

 

законодателна промяна, която да гарантира лечение за редките болести и редките форми на други болести

 

независимо кога е възникнало заболяването. От ръководството на здравната комисия обясниха, че това няма как да се случи в рамките на този парламент.

Коментари