Публикация

Започва подаването на документи за участие в предварителните изпити в МУ – Варна

Започва подаването на документи за участие в предварителните изпити в МУ – Варна

На 8 април 2024 г. започва подаването на документи за участие в предварителните изпити по химия и биология за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ и направление „Военен лекар“, които ще се проведат на 20 април 2024 г. (събота).

 

​За четвърта поредна година Медицински университет – Варна дава възможност и на кандидат-студентите, които желаят да се обучават по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ да заявят участие в предварителен изпит по биология, който ще се проведе на 27 април 2024 г. (събота). В зависимост от избора си, кандидатите ще могат да се явят на изпит във Варна, Сливен, Шумен или Велико Търново. За втора година, на същата дата, предварителен изпит по биология ще се проведе и за кандидатите за уникалното за страната направление „Военна медицинска сестра“. Вижте повече информация за допълнителните приемни изпити и обучението на студенти в това направление тук.

 

Поради заявения изключително висок интерес, за първи път за учебната 2024/2025 година, МУ – Варна дава възможност на предварителен изпит по биология на 27 април 2024 г. (събота) да се явят и желаещите да се обучават по специалността „Кинезитерапия“ (ОКС „бакалавър“) и специалностите от Медицински колеж – Варна „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Рехабилитатор“, „Медицински козметик“ и „Рентгенов лаборант“.

 

Подаването на документи за участие в предварителните изпити се извършва изцяло онлайн, а системата за регистрация е отворена 24 часа в денонощието. С подробни инструкции за успешна онлайн регистрация можете да се запознаете тук.

 

Необходимите документи са:

 

1. Формуляр за участие в предварителните изпити, който се попълва директно в регистрационната форма за онлайн кандидатстване от тук и съдържа: персонални данни, информация за контакт, декларация за предоставяне и обработване на лични данни.

 

2. Документ за платена такса за изпитите или извършване на електронно плащане по банковата сметка на МУ – Варна:

 

·   Ако сте избрали плащане на таксата по банков път и сте посетили банков клон (или офис на Easy pay, без да сте генерирали уникален цифров код), прикачете в системата документа, който сте получили. Ако сте избрали да заплатите таксите чрез онлайн банкиране, направете скрийншот (моментна снимка на екрана на Вашето устройство) на извършения превод и го прикачете в системата;

 

·   Ако сте избрали плащане на таксата чрез онлайн превод с ePay.bg или системата на Easy pay – след попълването на Вашите данни натиснете бутона „Запис“. На екрана на Вашето устройство ще видите нов бутон „Плащане на такси“. След натискането му изберете вида на плащане – онлайн превод чрез ePay.bg или генериране на уникален цифров код за плащане на място в офис на Easy pay (плащане на каса). Следвайте инструкциите и извършете плащането. При използването на тези две опции за заплащане на такси не е необходимо прикачването на документ за направения превод.

 

Таксите за участие в предварителните изпити, категориите кандидат-студенти, които са освободени от тяхното заплащане и банковата сметка на МУ – Варна можете да видите тук.

 

3. Кандидатите, които нямат българско гражданство, но имат право да кандидатстват по реда на Правилника за прием на студенти (българоезично обучение) за учебната 2024/2025 година в Медицински университет – Варна, прикачват в регистрационната форма сканиран/сниман документ за самоличност (за повече информация вижте раздел IV, точка 1 тук).

Крайният срок за подаване на документи за участие в предварителните изпити е до 17 април 2024 г. включително.

Кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ и направление „Военен лекар“, явили се на предварителните изпити по биология и химия, имат право да се явят и на редовните изпити, които ще се проведат на 3 юли 2024 г., като задължително подават документи за участие в класирането в периода от 17 юни 2024 г. до 30 юни 2024 г. При образуването на състезателния бал се взема по-високата оценка, независимо на коя изпитна сесия е получена.

 

Кандидат-студентите за направление „Военна медицинска сестра“ и за специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Кинезитерапия“ (ОКС „бакалавър“), „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Рехабилитатор“, „Медицински козметик“ и „Рентгенов лаборант“, явили се на предварителния изпит по биология, имат право да се явят и на редовния изпит, който ще се проведе на 12 юли 2024 г., като задължително подават документи за участие в класирането в периода от 17 юни 2024 г. до 9 юли 2024 г. При образуването на състезателния бал се взема по-високата оценка, независимо на коя изпитна сесия е получена.

 

Важно: МУ – Варна не работи с представители и бюра за прием на кандидатстудентски документи – както във Варна, така и в останалите градове в страната.

 

От 8 април 2024 г. всички, които се интересуват от предлаганите специалности и кандидатстването за тях, студентския живот, реализацията на младите медицински специалисти, модерното и високотехнологично обучение в МУ – Варна, могат да посетят онлайн платформата „Отворени врати в МУ-Варна 2024“. Кандидат-студентите, които искат предварително да се ориентират и запознаят с възможностите, които предлага МУ – Варна и професионалната реализация след завършването, ще имат възможност да получат пълна информация, като посетят виртуално четирите факултета към университета – Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здравеопазване, както и Медицинския колеж и филиалите в Шумен, Велико Търново и Сливен и да разгледат учебните бази за клинично обучение.

 

Актуална и изчерпателна информация, свързана с приема в МУ-Варна, търсете тук

 

За контакти – вижте тук

Коментари