Публикация

Какво поема НЗОК при посещение на стоматолог?

Какво поема НЗОК при посещение на стоматолог?

На 11 април, българските стоматолози празнуват своя професионален празник. Това е добър повод да обърнем внимание на здравето на своите зъби. Рано или късно всеки, дори и с добра грижа за своята устна хигиена, стига до момента, в който трябва да посети стоматолог за някаква медицинска манипулация. Най-често става въпрос за лекуване на кариес, почистване на зъбен камък или проблеми с венците. При по-тежки състояния някои услуги могат да ударят сериозно джоба ни.  

 

 

 

През годините Българският зъболекарски съюз води непрестанна битка със здравната каса броят на поеманите от нея стоматологични услуги да бъде увеличен. За съжаление поради ограничения бюджет на НЗОК, към момента има извоювани няколко неща, за които здравноосигурените пациенти могат да не заплащат. Ето кои са те:

При деца до 18-годишна възраст

За една календарна година децата имат право на един обстоен преглед със снемане на орален статус, както и четири лечебни дейности. Те могат да бъдат:

  • пломба на млечен или постоянен зъб;
  • кореново лечение на млечен или постоянен зъб;
  • вадене на млечен или постоянен зъб.

 

Пациентите над 18 години

В рамките на една календарна година възрастните имат право на един обстоен преглед със снемане на орален статус и три лечебни дейности. Те могат да бъдат:  

  • пломба на постоянен зъб;
  • вадене на постоянен зъб;

Кореновото лечение не се поема от здравната каса.

 

НЗОК също така покрива част от парите за цялостна плакова зъбна протеза за горна и/или долна челюст и контролни прегледи за период от 4 години.  Към днешна дата сумата, поемана от здравата каса за протеза на една челюст. е 252 лв. и съответно 504 лв. за две челюсти. Останалата част от сумата се заплаща от пациента по ценоразписа на лечебното заведение. След изтичане на четиригодишния период пациентът има право на нови протези, които касата поема частично.

 

 

 

За да се възползвате от услугите по здравна каса е необходимо да предоставите на лекуващия стоматолог своята здравна книжка, където манипулациите биват вписвани задължително. Ако нямате такава, тя може да Ви бъде издадена от районната здравноосигурителна каса срещу лична карта и административна такса от 4,32 лв.

Денят на българския стоматолог

На 11 април българските стоматолози празнуват своя професионален празник. Датата е избрана от Българския зъболекарски съюз, защото на този ден Българската православна църква отбелязва паметта на св. Антипа. Свещеномъченик Антипа е живял през първи век от н. е., бил е епископ на Пергамската църква и е станал на жертва на гоненията срещу християните в Римската империя. Частица от мощите на светеца се съхранява в храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“ в кв. „Лозенец“, София, като има вярване, че тя е надарена с лечебна сила.

Коментари