Публикация

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?

Ако имате нужда от пълни кръвни изследвания, „ЛИНА” е правилната лаборатория. През месеците май и юни 2024 г. тя провежда 8 профилактични кампании с анализи на достъпни цени, които важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Ловеч, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Предварително записване на час или направление от лекар НЕ са необходими.

 

Препоръчително е преди да посетите лабораторията, да прочетете каква е подготовката за различните изследвания. Таксата манипулация при вземане на проба е 2 лв.

 

Анализите в месечните кампании целят по най-добрия начин да отговорят на нуждите на пациенти от различни възрасти и с различни заболявания.

 

Актуални профилактични кампании – май и юни 2024 г.

 

Стандартно изследване на кръв на намалена цена от 40.90 лв. на 31.00 лв.

 

В него са включени пълна кръвна картина с 16 показателя, както и още: кръвна захар; пикочна киселина; общ белтък; албумин; холестерол; HDL-холестерол; LDL-холестерол; VLDL-холестерол; триглицериди; билирубин-общ; АсАТ; АлАТ; АФ; ГГТ. Големият брой показатели в този пакет и тяхната информативност за състоянието на различни органи и системи в човешкия организъм, го прави добър старт на всяка профилактика. Препоръчително е да се извършва сутрин на гладно и преди приема на кафе и напитки с кофеин.

 

Разширено изследване на кръв на намалена цена от 88.20 лв. на 78.00 лв.

 

Разликата със стандартното изследване е, че в това са добавени и анализи за хора с диабет или преддиабет, инсулинова резистентност и проблеми с щитовидната жлеза. Те са изброени в края на пакета, който съдържа: пълна кръвна картина с 16 показателя; пикочна киселина; общ белтък; албумин; холестерол; HDL-холестерол; LDL-холестерол; VLDL-холестерол; триглицериди; билирубин-общ; АсАТ; АлАТ; АФ; ГГТ; калий; натрий; хлориди; кръвна захар; Insulin (серумен инсулин); HOMA; TSH.

Изискването преди извършването му е същото - сутрин на гладно и преди приема на кафе и напитки с кофеин.

 

Ревматоиден артрит на намалена цена от 130.80 лв. на 112.00 лв.

 

Този пакет комбинира: пълна кръвна картина с 20 показателя с диференциално броене; С-реактивен протеин (CRP); ревматоиден фактор (RF); антистрептолизинов титър (ASO); anti CCP; ANA Detect; anti dsDNA(анти двойноверижни ДНК антитела скрин).

 

По нивата на С-реактивния протеин се определя дали в момента се развива някакъв възпалителен процес в организма.

 

Ревматоидният фактор (RF) се използва за откриване на  ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания. Отрицателните резултати не изключват заболяване, затова трябва да се направят други уточняващи диагнозата изследвания.      

 

Антистрептолизиновият титър (ASO) дава информация за това дали симптомите от  страна на горните дихателни пътища, на кожата, ставите, както и други неспецифични оплаквания се дължат на предшестваща или настояща стрептококова инфекция. Неразпознатите и неправилно лекувани стрептококови инфекции крият риск от развитие на редица усложнения, едно от които постстрептококовият артрит. Препоръчително е да се изследва в динамика, с цел оценка на промяната в титъра на антителата и преценка на ефекта от лечението. Изследването им за контрол на проведено лечение, трябва да се направи поне 2 седмици след началото му. Антистрептолизиновите антитела се задържат с месеци в кръвта и свидетелстват за прекарано стрептококово заболяване

 

За да бъде диагностиката максимално прецизна относно скрининга за ревматоиден артрит, както и други автоимунни заболявания като: лупус, склеродермия, болест на Сьогрен и още, в пакета са включени и антитела като: anti CCP, ANA Detect и anti dsDNA (анти  двойноверижни ДНК антитела скрин). Всички те се повишават при автоимунни заболявания.

 

Няма специални изисквания преди извършване на тези изследвания.

 

Витамини и електролити на намалена цена от 58.20 лв. на 47.00 лв.

 

Страдаме ли наистина от липса на витамини, имаме ли нужда от хранителни добавки и какъв е електролитният баланс на организма ни? Това може да разберем само с посещение в лаборатория. Затова „ЛИНА” е създала този специален пакет, който обединява изследвания на: Витамин  B12; Витамин D (25-Hydroxyvitamin D); калций; фосфор и магнезий. Те са полезни от хора със съмнения за анемия до такива с проблеми с кръвното налягане.

 

Препоръчително е изследванията на посочените витамини да се правят сутрин на гладно. Две седмици преди изследването Витамин B12 не трябва да е приеман под формата на медикаменти или хранителни добавки.

 

Щитовидни хормони по избор от: FT3 на намалена цена от 13.40 лв. на 8.00 лв.; FT4 на намалена цена от 13.40 лв. на 8.00 лв.; TSH на намалена цена от 13.40 лв. на 8.00 лв.

 

Тези хормони са важен ориентир за това дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Затова е препоръчително да се правят един или два пъти в годината.

 

При посещение в лабораторията пациентите могат да изберат един от хормоните или да ги комбинират. Добре е изследванията да се извършват сутрин на гладно и преди приема на кафе и напитки с кофеин.

 

Яйчников резерв на намалена цена от 93.40 лв. на 79.00 лв.

 

Пакетът включва следните хормони: LH; FSH; Estradiol; Антимюлеров хормон (AMHplus). Той е подходящ за всички жени, които планират бременност или имат проблеми с фертилитета. Този пакет и преди е присъствал в профилактичните кампании на „ЛИНА”, като сега към него е добавен Estradiol.

 

Важно е да се знае, че LH, FSH и Estradiol е препоръчително да се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл. Антимюлеровият хормон може да бъде измерен по всяко време. Той е най-добрият биохимичен маркер за функцията на яйчниците, тъй като се секретира от малките растящи фоликули като по този начин отразява и запаса на яйчниците от тях.

 

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Туморни маркери – жени: CA 125; CA 15 – 3; CEA; CA 19-9 на намалени цени от 77.60 лв. на 66.00 лв.

 

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника. 

 

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

 

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

 

CA 19-9 е  антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур. 

 

Туморни маркери – мъже: PSA; free PSA; CEA; CA 19-9 на намалена цена от 77.60 лв. на 66.00 лв.

 

PSA (простатно-специфичен антиген) -  този маркер е единственият, признат и използван като средство за скрининг на рака на простатата.

 

Free PSA (свободен простатно-специфичен антиген). В комбинация с общия PSA, свободният PSA помага за разграничаване между злокачествени и доброкачествени състояния на простатата, когато стойностите на общия PSA се намират в така наречената „сива зона” от 4.0 до 10.0 ng/ml. Изследването на свободния PSA самостоятелно, както и при нормални нива на общия PSA, няма диагностично значение.

 

И тук като в профилактичната кампания с туморни маркери за жени са включени CEA и CA 19-9, с които вече Ви запознахме.

 

Профилактичните кампании с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

 

Профилактичните кампании на лаборатория „ЛИНА” са част от нейната социална мисия да подпомага скрининга на широко разпространени заболявания. Тя е първата лаборатория, която ги въведе преди почти 10 години. Днес те са изключително полезни за пациентите от различни области в страната.

 

Коментари