Публикация

Лекари от болница „Св. Мина” в Пловдив излязоха на протест

Няколко десетки лекари, медицински сестри и санитари от МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив излязоха на мълчалив протест срещу проведения конкурс за управител на здравното заведение и в защита на досегашния си директор д-р Надежда Крумова, която не спечели нов мандат.


Те искат надпреварата да се проведе отново от независима комисия, тъй като спечелилият доц. Георги Йорданов е активист на БСП, а върху един от членовете на комисията е бил оказван политически натиск.

Инициативен комитет внесе подписка в понеделник в община Пловдив и искане за разрешение за протестните действия. В документа лекарите изтъкват мотива, че проведеният конкурс за директор на болницата е политически манипулиран и  настояват за преразглеждане на изпитните резултати от нова независима комисия от друг град.

За анулиране на конкурса и назначаване на нова комисия настоя и д-р Лилия Учкунова, член на комисията и общински съветник от ВМРО-НИЕ. По думите й при провеждане на конкурса има процедурни нарушения, а двама от членовете в комисията поради партийната си принадлежност са в конфликт на интереси.

Протестиращите са събрали 213 подписа в подкрепа на исканията си, които са изпратили в Министерството на здравеопазването. Мълчаливите протести ще бъдат всеки ден по обед пред сградата на бившата Първа градска болница в Пловдив до сесията на 17 февруари, когато ще бъде гласуван изборът.

„Ако Общинският съвет не вземе предвид исканията ни и утвърди доц. Йорданов за управител, ще решаваме как да продължим протестите”, каза д-р Николай Янев от отделение „Вътрешни болести”.

Коментари