Публикация
Плодова атака срещу паркинсон
Ново проучване показва, че хората, които ядат плодове, са по-малко застрашени от развитие на болестта на Паркинсон.
Боровинките, цитрусовите плодове и шоколадът съдържат съединения, наречени флавоноиди, които изглежда намаляват риска от паркинсон.
Изследването, обхванало 49 281 мъже и 80 336 жени, анализира връзката между консумацията на флавоноиди и опасността от болестта на Паркинсон.
Учените изследвали употребата на пет основни източника на полезните съставки: чай, боровинки, ябълки, червено вино и портокали. Участниците били наблюдавани в продължение на 20 - 22 години.
Резултатите показват, че при мъжете повишената консумация на флавоноиди води до около 40 на сто по-малка вероятност от дегенеративното заболяване.
При жените не е открита връзка между флавоноидите и развитието на болестта.
Редовната консумация на антоцианини (подклас флавоноиди), които се съдържат главно в горските плодове получени, обаче влияе положително и на двата пола.
Ако откритието бъде потвърдено и прието, то приемът на флавоноиди може да се превърне в средство за превенция на паркинсон, допълват учените.
Коментари