Публикация

Фелдшерите ще облекчат работата в спешната помощ

Дейността на лекарите у нас ще се улесни след регламентирането на правото на фелдшерите и медицинските сестри да оказват сами спешна помощ.


Такова е мнението на д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Той заяви пред Хелт медия, че одобрява новата Наредба за дейностите, които специалистите по здравни грижи могат да извършват самостоятелно, обнародвана днес в „Държавен вестник”.

Според д-р Гелев възможностите на фелдшерите у нас не се използват докрай. Там, където няма лекари, е добре да има медицинско лице и то да бъде фелдшер, допълни още той.

Специалистите по здравни грижи, освен да оказват спешна помощ, ще могат вече самостоятелно да извършват рехабилитация, промоция и превенция на болестите, както и определени манипулации.

Така например акушерките ще могат да водят нормално раждане при главично прилежание на плода. Фелдшерите пък ще могат сами да преливат кръв или да изпълняват лечение, назначено от лекар.

Заедно с медицинските сестри те ще могат да помагат на пациентите да се възстановят и ресоциализират след тежки социално значими заболявания, каквито са онкологичните и сърдечно-съдовите, да наблюдават и се грижат за хора с опасни рани и др.

Коментари