Публикация

Готварската печка – душата на всеки дом

Готварската печка е сърцето на всяко жилище. Без плазмен телевизор, кухненски робот и хлебопекарна все още можем, но без печка – не.


И преди хилядолетия, и сега огънят събира всички около себе си. Първобитните хора са го затворили в ниша в стената, по-късно вече го ограждали с глина и тухли, а днес печките дори сами могат да се включват.

Разнообразието на тези домакински уреди в магазините е огромно, а и промоциите не са малко.

Според експертите почти една трета от всички разходи за енергия в домакинството идват от големите битови уреди.

Всяка домакиня добре трябва да прецени каква печка й трябва. Обърнете внимание не само на екстрите и цената, но и на класа за енергийна ефективност. Колкото повече готвите, толкова повече радвате не само близките си, но и енергото. Препоръчително е да изберете уред от клас А.

Важно е да прецените колко време прекарвате около печката, какво и как готвите и с какво място разполагате.

Вградените уреди дават повече възможности да подредите по-добре кухнята, но поставянето им изисква повече усилия, а и са по-скъпи.

Ако стаята е малка, но готвите често, не се ориентирайте към голяма печка, но гледайте да има индукционни котлони и вентилатор. Ако можете да си позволите, си купете и абсорбатор, за да не намирисва жилището ви на обществена столова.

-brr-

Ако готвите от време на време и предимно в тигана, не ви трябват много котлони. Но ако обичате да глезите близките си с много ястия и сладкиши, ви трябват повечко плочи.

За да не загрявате предварително фурната, е хубаво да има вентилатор, и то около нагревателя. Така ще спестите време, тъй като ще печете по-бързо.

Ако работите повече и нямате време, но обичате да готвите, изберете печка с таймер. Така ще избирате кога да се включи фурната и на каква температура. За да не се залисате с нещо друго, ви трябва и аларма, да ви подскаже, че ястието вече е готово.

Снабдете се с фурна на горещ въздух, в случай че я ползвате често. Това ще ви позволи да изпичате ястията равномерно, и то при по-ниска температура, а това спестявало до 40% от необходимата електроенергия.

Съвременните печки имат много екстри като функции за самопочистване, специални покрития, много скари в самата фурна, опция за бавно готвене. При керамични и индукционни котлони трябва да има светлинна индикация, за да не се изгорите. Те са по бързи и по-енергийно ефективни от обикновените котлони, но изискват специални грижи и препарати за почистване.

Газови уреди не са подходящи за малки помещения без добра вентилация. Топлината и въглеродният оксид могат да се акумулират бързо до опасни нива, затова освен добра вентилация на помещението трябва да инсталирате и детектори, а и да обезопасите газовите котлони, ако имате хлапета вкъщи.

Когато купуваме печка, задължително трябва да четем етикета, който ни показва класа на енергийна ефективност, консумация на енергия в kWh, използваем обем на отделенията в литри, размера на уреда и нивото на шум.

Готварски печки трябва да се монтират на възможно най-голямо разстояние от леснозапалими предмети. Включените нагревателни плочи не бива да остават дълго без съд върху тях, защото ще изгорят. За да пестите енергия, слагайте капаците на тенджерите, защото така водата започва да кипи по-бързо. Когато можете, използвайте малки електроуреди като тостер и електрическа кана, вместо да включвате готварската печка.

" }-->

Коментари