Публикация

Докога плодовете и зеленчуците у нас ще са заплаха?

Всички се възмутихме безкрайно, когато стана ясно, че постоянно на пазара ни предлагат плодове и зеленчуци със съдържание на множество вредни вещества.


Не ни го побира умът – винаги сме учили, че точно пресните растителни храни са символ на здравето и грижата за себе си. А се оказва, че няма как на външен вид да познаем дали краставицата или портокалът ще ни заредят с витамини, или напротив – ще затлачат допълнително организма ни с пестициди.

Сякаш ни е малко останалата мръсотия, която вдишваме по улиците и задимените заведения. Но сега всичко е в нашите ръце. Ако масово започнем да питаме и да се интересуваме точно откъде е дадена стока, изследвана ли е, има ли съответните документи, продавачите ще се замислят как да снабдяват магазините си.

Когато 100 души се усъмнят и не купят зарзавата, търговците на свой ред ще повишат изискванията си към доставчика, а той – към вносителя или производителя.

Стара поговорка е, че кучето скача според тоягата. Досега основно ни вълнуваше цената и много-много не придиряхме какво се крие зад примамливите на пръв поглед оферти. Е, дойде времето подробно да се интересуваме с какво всъщност се храним.

Крайно време е да не се притесняваме да питаме и да искаме доказателства от жената зад щанда за твърденията, че всичко със стоката е ок. Тогава ще бъдем не просто купувачи, а европейски потребители с всички съвременни права.

Ето и електронния адрес за сигнали при съмнителни храни: cvo@nvms.government.bg


Коментари