Публикация

За шампоаните и химията в тях

Правилният избор на шампоан за конкретен тип коса е изключително важен за нейната красота и здравина.


За съставките, които се съдържат в различните видове шампоани, и за новостите в технологиите при тяхното производство Кристина Йорданова разговаря с Иван Модев, специалист по иновации в известна българска козметична фирма.

Г-н Модев, преди време имаше само шампоани за суха и за мазна коса. Какви видове миещи средства включва съвременната грижа за косата?
По природа косата се разделя на три основни типа: нормална, мазна и суха, които се обуславят от общото състояние на човешкия организъм - хормонален баланс, метаболитни процеси, както и от някои външни въздействия. Известно е, че мазната коса няма обем, а сухата е без блясък, често е увредена, лесно се къса и т.н. В отговор на тези особености освен шампоани за суха и за мазна коса са създадени и такива за обем, за блясък, за подхранване и възстановяване, против пърхот и себорея, накъсване или за заздравяване на корените. Всички те до голяма степен спомагат за решаването на дадения проблем.
   
Какви са активните съставки на различните видове шампоани?
В шампоаните за суха коса се влагат пенители с меко действие, овлажняващи и обратноомазняващи съставки, които компенсират изсушаващото действие на миещите компоненти. Шампоанът за мазна коса съдържа специални пенители, при които пенообразуването не се влияе от наличието на мазнини (себум), както и активни вещества, намаляващи мастната секреция. Има активни съставки, придаващи блясък, здравина и гъвкавост на косата. Това са различни силикони и  екстракти. Също и такива, улесняващи разресването - катионни полимери, силикони. Всички те се използват в шампоани с различно предназначение, включително и в тези, предназначени за запазване на цвета на боядисваната коса.

Отдавна се спори вредно ли е или не честото миене на косата? Къде е истината?
Това зависи от нейното състояние и е индивидуално, а също така се променя с времето. Сухата коса не трябва да се мие често, тъй като съставките в шампоана неизбежно изсушават както косата, така и скалпа. При мазната коса също не трябва да се прекалява с често миене поради опасност от т. нар. “компенсаторно” омазняване. При него мастните жлези се стимулират да отделят допълнително количество мазнини в отговор на прекомерното обезмазняване на скалпа и косата. Разумно би било, ако сухата коса се мие 1-2 пъти седмично, а мазната - 3-4 пъти, но не всеки ден.

-brr-

Има ли шампоани за различни сезони?
Може да има, но само от маркетингова гледна точка.

Какви са специалните шампоани и с какви проблеми реално могат да се справят?
Това са шампоаните против пърхот, за мазна коса, за суха коса, за увредена от термично или химично третиране, за запазване цвета на боядисваната коса. Обем или изправяне на косата само с помощта на шампоан се постига трудно. В тези случаи шампоаните трябва да подготвят косата за следващата операция със сешоара, пресата и другите уреди за “инквизиция”. Смисълът на това е да се предпази косъмът от топлинната атака. Това се постига със специални полимери и силикони, които образуват тънък и еластичен филм, като по този начин се пречи на естествената влага на косъма да се изпари вследствие на високата температура.

Как по написаното на етикета да познаем, че дадено миещо средство помага срещу пърхот?
Ако на етикета пише “Шампоан против пърхот”, би трябвало да съдържа активна съставка, която помага при пърхот. Най-често това са: ZINC PYRITHIONE, OCTOPIROX, CLIMBAZOLE.

Има ли ефективно средство срещу опадане на косата?

Косопадът не е козметичен проблем и поради това е невъзможно да се разреши с козметични средства. Необходима е лекарска намеса. Целта на козметиката - шампоани, лосиони, спрейове и други, е да не утежнява проблема, а, доколкото е възможно, да подпомогне лечението. За тази цел се използват активни съставки, които подобряват кръвообращението, подхранват и стимулират растежа на косата, като кофеин, карнитин, креатин, витамин Е, иноситол, сигнални протеини и др.

Цената може ли да бъде ориентир за качеството на шампоана?
Този въпрос е широкодискусионен и засяга не само шампоана, а всяка стока на пазара. Ключовите думи в такава дискусия са коректност, морал, почтеност. От друга страна, съпоставка качество/цена би могло да се използва като общо правило, но за съжаление има и изключения. Понякога се спекулира с имиджа и се предлага продукт на цена, по-висока от реалната, но само за отделни продукти - тези, които са натоварени с повече допълнителни разходи. Цената на стоките в голяма степен се определя от средствата, похарчени за реклама и опаковка, а не толкова от състава им.

Могат ли нашите продукти да се конкурират със западните?
Може да се каже, че са напълно конкурентни, ако се съпоставят с продукти от съответната категория.

Какви са технологичните новости при производството на шампоани?
Новостите се състоят в търсенето на суровини, които да предложат освен ефективност по отношение на очакваното действие също така и по-малко нежелани ефекти, като прекомерно изсушаване на косата, дразнене на скалпа и др. В тази връзка стремежът е да се ограничат или където е възможно, напълно да се избегнат “химическите” или “вредните” съставки, като: парабени, синтетични аромати, оцветители, силикони, сулфати, сол. Все повече се използват натурални суровини, пенители на  растителна основа, природни консерванти и оцветители, парфюмни композиции без алергени и др.

Коментари