Публикация

Когато черният дроб сигнализира за проблем...

Природата е създала черния дроб като много голям и силен орган. Той дълго време може да компенсира различни вредни фактори.


Не случайно в древногръцката митология орлите кълват именно черния дроб на прикования Прометей, защото след това той може да се възстанови.

В практиката черният дроб може да се увреди от най-различни фактори. Някои от тях могат да бъда контролирани от човека, а други – не. Сред най-популярните вредности се нареждат непремерената алкохолна консумация, нездравословното хранене, преболедуването от хепатит (особено „В” и „С”). По-малко се знае за токсичните увреждания на черния дроб от радиационни и химически агенти в различни производства, както и за някои лекарствени увреждания.

Трябва да направим уговорката, че черният дроб може да бъде засегнат в различна степен – от леки функционални разстройства до най-тежките заболявания. Това зависи от силата и продължителността на увреждащия фактор, от възрастта и общото състояние на съответния човек и не на последно място от неговата генетична предразположеност.

Това е причината, ако двама души прекаляват еднакво с алкохола, единият да развие тежко заболяване, а другият да е относително здрав. Същото се случва с хепатита. Някои от хората се самоизлекуват от В и С хепатит, а при други се стига до хронични процеси и след това до цироза и първичен чернодробен рак.

Много е важно състоянието на черния дроб да се установява периодично от доказани специалисти. Съвременната медицина има отлични възможности за ранна диагностика и лечение на чернодробните увреждания. Коварното е, че дълго време човек не чувства нищо особено, ако черният му дроб има проблеми. Повечето пациенти имат тежест под ребрата вдясно и по-лесна уморяемост.

-brr-

Затова реалното състояние на органа се установява с общ преглед, лабораторни изследвания, образна диагностика и – ако се наложи – с чернодробна биопсия. Нито един от тези методи не трябва да се използва и интерпретира изолирано!

Например повишението на един от чернодробните ензими може да не означава нищо съществено, а често хората получават плашещи диагнози и постъпват в болници, за да се използва дадена клинична пътека.

Истинският лекар не обръща внимание само на даден орган, изследване или заболяване, той гледа на човека като цяло!

Когато се установи чернодробно заболяване или въздействие на потенциално увреждащи фактори, в общата лечебна схема сериозно място имат хепатопротекторите. Те са препарати, с които се постига възстановяване и обновяване на чернодробните клетки. Това става чрез стабилизиране и увеличаване на пропускливостта на тяхната мембрана, за да функционира правилно тази лаборатория на организма. Освен това хепатопротекторите имат имунологичен и антиоксидантен ефект.

В България са достъпни всички видове хепатопротектори. Но е важно да се използват тези, които са доказали качествата си в различни проучвания и в практиката. Лечението с тях е продължително – месеци наред, поради което е важна и достъпността им за хората. През последните години навлезе препаратът „Хепасейв”. Причината, поради която и аз го препоръчвам на пациентите си заедно с другите препарати, е, че отговаря на изискванията, убедил съм се в ефекта му, а цената позволява пациентите да го приемат по-продължително. Длъжен съм да кажа, че е правилно различните хепатопротектори да се редуват през 4–6 месеца, за да има максимален ефект върху черния дроб.

---------------------------------------
За консултация при проф. Григоров можете да се запишете на тел. 02 915 8584 или 02 931 8593. Професорът приема през работните дни в столичната Втора многопрофилна болница.

Коментари