Публикация

Антиоксидантите - наши приятели или врагове

Антиоксидантите са навсякъде в храната и козметиката ни. Толкова ли полезни са те и в действителност какво знаем за тях?


Ако говорим за антиоксидантите значи говорим и за техните заклети врагове свободните радикали. Последните представляват молекули отличаващи се със своята нестабилност. Те имат способност да разрушават структурата на стабилните молекули. Под влияние на окислителните процеси, причинени от свободните радикали, биохимичния баланс на организма се дестабилизира, нарушават се жизнените процеси, формират се клетки мутанти и стремително се приближаваме към стареене на клетките.

И ето за какво са нужни антиоксидантите – те свеждат до минимум последствията, взаимодействат си със свободните радикали като ги улавят. Отдавайки им електрон те блокират вредното им въздействие. Всяко нещо си има обаче своите граници, ако антиоксидантите са прекалено много, те започват да действат обратното, ускоряват действието на свободните радикали. Следователно в организма е важен балансът дори и на такива полезни вещества като антиоксидантите.

Запомнете, че те не са панацея, нито лекарство за младост!

Най-мощните антиоксиданти, които едновременно се грижат за младостта и красотата на кожата ви са: витамин А, Е, С и микроелементът селен. Всеки от тях има мисия. Витамин А или каротен отговаря за здравето на сърдечно-съдовата система, витамин Е или алфа-токоферол изпълнява основна функция при защита от свободните радикали.

Недостатък на витамин А е, че при предозиране предизвиква купероза (червени петна), а витамин Е - пигментни петна по кожата. Витамин С е необходим, за да имате гладка и опъната кожа. Селенът не е антиоксидант, а активатор и дефицитът му може да предизвика сериозен дисбаланс в организма. Неговата липса се установява само чрез биохимичен анализ на кръвта.

Коментари