Публикация

Има решение за болките в рамото

Интервю с д-р Валентин Матев за проблемите на опорно-двигателния апарат и по-точно – болките в рамената.


Д-р Матев, коя е най-честата причина за хронични болки в рамото?
Причините са комплексни, но най-често имаме комбинация от възпалени сухожилия и околоставни торбички, както и промени в самата ставна капсула. Тези изменения оформят синдрома на замръзналото рамо. Наречен е така, защото повечето пациенти описват оплакванията си като чувство на сковаване и силни болки при опит за движение.

Какви са причините за този синдром?
Той може да се предизвика или от остра травма, или от хронични микротравми. Често са засегнати активни спортисти, най-често волейболисти, но и гимнастици, гребци, щангисти. Преди Олимпиадата в Китай лекувах от това заболяване Пламен Константинов и успяхме да овладеем оплакванията му, за да може да играе. След това той се състезава още една година.

Но от болки в рамото се оплакват и хора, които не са спортисти или пък практикуват някакъв спорт само за удоволствие.
Разбира се, страданието е характерно и за общата популация. Особено характерно е за извършващите еднотипни действия – монтажници, техници, физически работници и др. Възрастта също влияе и с нейното напредване положението се влошава. Простудни и вирусни заболявания могат да отключат остър пристъп на болки в рамото и в други стави. Това става при засягане на нервни сплитове.

Какви са началните симптоми?
Започва с болки при движение на ръката – повдигане, отвеждане, привеждане, въртене. Това състояние определяме като синдром на ротаторния маншон. След това започва ограничаване на движението в раменната става. А когато болестта напредне и се увредят околоставните торбички и самата ставна капсула, вече се стига до синдром на замръзналото рамо. При част от засегнатите болката е нетърпима дори и при покой.

В този случай трябва ли да се обездвижи рамото чрез някаква превръзка?
В никакъв случай! Това е грешка, която за съжаление се допуска и от някои лекари. Дори и при напреднали изменения в ставата трябва да има физиологични движения, доколкото е възможно.

Възможно ли е болките в рамото да не са от самата става, а да идват от изменения в гръбначния стълб?
Напълно е възможно и точно тук е ролята на специалиста и на качествения преглед. Лекарят трябва да тества сухожилията и другите ставни структури. Ако има нужда, се правят и образни изследвания. Една рентгенова снимка може да покаже калциеви отлагания в ставната капсула, които свидетелстват за съответните изменения. В по-сложните случаи може да се направи ядрено-магнитен резонанс. Той показва и меките структури – сухожилия, връзки, канали. Така диагнозата се потвърждава или отхвърля.

Какво е лечението при синдрома на замръзналото рамо?
Добре е лечението да започне още при първите признаци, когато не се е стигнало до пълно разгръщане на клиничната картина. Често е достатъчна една инжекция в околоставната торбичка, за да се овладее острият болков синдром и обездвижването. След това се продължава с нестероидни противовъзпалителни препарати.

Но хората обикновено се притесняват от тези инжекции, защото смятат, че може да им увредят ставата.
Тези страхове не са оправдани, когато манипулацията се извършва от опитен ортопед. Но специално кортикостероидните препарати трябва да се инжектират лимитирано. Също така се избягват и продължителни курсове (над 10–20 дни) с нестероидни лекарства, за да се избегнат страничните им действия.

А след това как се продължава лечението?
Има препарати на природна основа, които съдържат вещества, извлечени от билки. Добрите комбинации имат и противоболково, и противовъзпалително действие и могат да се прилагат продължително време. Аз имам добър опит със серията „Неокс” – крем и олио за мазане и капсули за пиене.

Физиотерапията и рехабилитацията имат важно значение за възстановяване на увредените структури на опорно-двигателния апарат. Прилагат се топли, но не и горещи процедури. Понякога и локалното охлаждане помага, но това се преценява от лекаря. Много е важно засегнатият крайник да не се обездвижва, защото това затваря порочния кръг болка – обездвижване - болка.

---------------------------
*Д-р Матев приема за консултация след записване на тел. 0879 065563.

Коментари