Публикация

Брекетите – решение за много проблеми

Родителите масово подценяват грижата за зъбите на децата и подрастващите. Най-шокиращата илюстрация към това твърдение е фактът, че едва 20% от полагащите се пакети от безплатни дейности до 18-годишна възраст се оползотворяват.


Само преди дни излязоха и първите резултати от голямо проучване на детското дентално здраве, според които под 10% от младежите на 18 години нямат кариеси.
Обявената Национална програма за профилактика на денталното здраве при децата цели тези данни, по които сме практически извън развития свят, да се променят за няколко години.

Залага се на първо място на информацията. Освен със семинари и брошури по училищата знанията по адекватно поведение и умения ще бъдат събрани и на специален образователен сайт. До края на 2011 г. започва силанизирането (запечатването) на постоянните дъвкателни зъби на децата от 5-6 до 9 години. Силантите са отдавна доказало се в света средство срещу задържането на плака там, където обикновено се развиват кариесите.

-brr-

Ако заради нехайство или неинформираност водим децата си на зъболекар чак когато ги заболи, то нуждата от изправяне на захапката все още масово се подценява заради напълно погрешното мнение, че се прави само „за красота”. В действителност опазването на зъбите от кариес и на венците от възпаление има пряка връзка с правилната захапка.

И ако, както съветват специалистите, детето се води поне два пъти годишно на зъболекар, то сред основните профилактични мерки при нужда ще бъдат препоръчани и апаратите за изправяне на зъбите – брекети. Те са малки пластинки, които се залепват върху зъбите. Имат хоризонтален улей, в който се поставя еластична, а после и твърда дъга, която играе основната роля в изправянето на захапката.

„Брекетите не са просто козметика – казва д-р Николай Шарков, детски стоматолог и председател на Българския зъболекарски съюз. – Заедно с добрата хигиена и правилното хранене те са основен фактор за предотвратяване на кариеса.” Според него често причина да не се слагат брекети е характерната за децата и особено за юношите загриженост за външния вид – тъй като брекетите се виждат. Цената на цялото лечение е между хиляда и три хиляди лева, но си заслужава да се сложи на везните заедно с трайните ползи за здравето, а и естетическия ефект.

Брекетите се поставят на постоянните зъби – т.е. след 12 години, но горна граница за възрастта няма. „Знам пациенти и на 50 години, но при тях се слагат и с друга цел – като задържане на зъбите в устата и т.н. Има и естетични брекети, изработени от съвременни керамични материали, както и такива, които се поставят откъм страната на езика и небцето и не се виждат. Естествено, финансовият фактор е един от водещите, което възпира масово да бъдат приложени. Но поставянето на брекети решава проблема с кариеси, с гингивити, с пародонтопатиите”, каза д-р Шарков.

Коментари