Публикация

Съвременните технологии объркват мозъка

Ново проучване показва, че имейлите, текстовите съобщения, „туитовете” (публикуване на съобщения в Twitter) и актуализирането на статуса в социалните мрежи могат да застрашат психичното здраве.


Съвременните технологии могат да бъдат вредни за ума, тъй като го бомбардират с твърде много информация, твърдят американски учени.  

Развитието на „умните” телефони кара хората да стават все по-умели в правенето на няколко неща едновременно – бързо да превключват между съобщения, имейли и туитове.

Резултатите обаче показват, че постоянното следене на множество източници на информация отслабва способността за отсяване на излишните от важните неща.

Справянето с много задачи едновременно може да възпрепятства не само дългосрочната, но и краткосрочната памет, особено сред възрастните хора.

Учените изразяват и своите опасения за пристрастяването към технологиите. Редовните потребители на модерните устройства за комуникация изпитват непрестанна нужда да проверяват пощата си, социалните мрежи и т.н.

Младежите прекарват средно по седем часа и 38 минути в онлайн пространството дневно, но тъй като те често използват повече от един канал, те всъщност поемат около 10 часа и 45 минути информация в рамките на 24 часа. Това е вредно за мозъка и някои специалисти призовават за „технологична диета" в опит да се предотврати претоварването с информация.

Коментари