Публикация

7 гряха към здравето

Известно е, че за да бъдем в добро състояние, трябва да избягваме пушенето, пиенето и вредните храни, но все повече изследвания показват, че има и други лоши навици, които ни вредят.


Специалистите посочват 7 такива навика и обясняват как да се справим с тях....

ВСЕКИДНЕВНИЯТ ДУШ
Прекаленото къпане с гореща вода и сапун лишава кожата от естествените й мазнини, което води до нейното изсушаване, напукване и дори инфектиране.
 
Според британския дерматолог д-р Ник Лоу, манията за лична хигиена вреди на кожата. Повечето хора не се нуждаят от основно къпане всеки ден, добавя той и съветва хората, които се ужасяват от пропускането на всекидневния душ, поне да се къпят с по-хладка вода.

Ако кожата ви е по-суха, използвайте душ гел, който не съдържа сапун или емулсия с парафинови масла и вода.

8-ЧАСОВИЯТ СЪН
Необходимостта от 8 часа здрав сън е съвременно схващане, посочва британският професор Джим Хорн. Според него, навикът на предците ни да спят по няколко часа по различно време на денонощието е много полезен. Една 15-минутна дрямка през деня има действието на 1 допълнителен час нощен сън, казва той.

Навремето хората са спели около 2 часа в началото на вечерта, след това са вечеряли и общували със семейството и приятели, към полунощ са си лягали и спели непробудно 3-4 часа, после си казвали молитвите и палели огън, отново заспивали до разсъмване и така си осигурявали общо около 7 часа сън в денонощието.

Според проф. Хорн схващането, че събуждането посред нощ е лошо нещо, е деструктивно за качеството на съня.

Например, събуждаме се в 3 часа и започваме да се безпокоим, че сънят ни е нарушен. Вместо това би трябвало да станем и да отвлечем мислите си с нещо успокояващо, като решаване на кръстословица или четене на книга, докато организмът ни подскаже, че е готов отново за сън.

Ако пещерните хора са спели през цялата нощ, те биха били обречени на изяждане от дивите зверове, отбелязва британският учен.

-brr-

ИЗПЛАКВАНЕТО НА УСТАТА СЛЕД ИЗМИВАНЕТО НА ЗЪБИТЕ
Старайте се да не изплаквате устата си, след като сте измили зъбите си, препоръчва стоматологът Фил Стемър. При изплакването се отмива защитното покритие от флуор, който образува пастата и пази зъбите в продължение на няколко часа. Най-добре е поне половин час след измиването да не се пият никакви течности. Освен това четката не бива да се подлага под чешмата преди миенето, защото водата разрежда пастата и намалява действието й. В устата има достатъчно влага и водата не е необходима.

При всички случаи не мийте зъбите си непосредсвено след хранене, съветва д-р Стемър. Изчакайте поне половин час, защото хранителните киселини и захари временно размекват зъбния емайл и при незабавното почистване преди неговото втвърдяване той се изтрива. Най-добрият вариант е измиването на зъбите преди хранене. След това устата може да се изплакне с освежител, който не съдържа алкохол.

ПОЗАТА ВЪРХУ ТОАЛЕТНАТА ЧИНИЯ
Изследванията показват, че модерните тоалетни са вредни. Клекналото положение при изхождане е по-естествено от седналото и изисква по-малко напрягане, което намалява риска от чревни проблеми като хемороиди и дивертикули, твърдят израелски учени. И двете заболявания причиняват болезнено подуване на корема. Британският гастроентеролог Чарлз Мъри отбелязва, че хората не обръщат достатъчно внимание на проходимостта на червата, а това  е сложен физиологически процес.

Той съветва пациентите си със затруднена перисталтика, когато седнат на тоалетната чиния, да стъпят с краката си на някаква 15-20 сантиметрова поставка, за да ги свият повече и да се заеме клекнало положение. Повдигатего на краката помага за по-бързо и лесно изхождане.

-brr-

ЧИСТЕНЕТО
Американски учени са изследвали 100 мъже и жени и установили, че тези, които поемат цялата отговорност за поддържането на дома, имат значително по-високо кръвно налягане от тези, които са оставили това задължение на партньора си.

Кръвното налягане се повишава от притеснението, че няма да успеем да се справим с готвенето, чистенето и пазаруването.
В изследването се отбелязва, че бедата не идва от работата, а от стреса заради безпокойството.
 
Испански учени добавят, че от употребата на почистващи и ароматизиращи спрейове веднъж седмично 1 от 7 души развиват астма.

9-годишно проучване на над 3,500 души, проведено в 22 европейски страни е установило, че рискът от заболяване от астма е 40% по-висок за хората, които редовно са изложени на действието на почистващите прерарати. Колкото по-често се използват препаратите и колкото по-голям е броят им, толкова повече  нараства опасността.

НЕПРАВИЛНОТО ДИШАНЕ
С остаряването хората все повече започват да дишат с гърдите си, което е неефективно. За щастие има тренировки, с които можем да се върнем към правилното дишане.

Психотерапевтът Нийл Шах посочва, че възрастните хора погрешно вдишват въздух като издуват гръдния си кош. Всички бебета, напомня той,  дишат с корема си, при което се използва целият капацитет на белите дробове. По-късно хората възприемат по-неефективния начин на гръдното дишане. Тогава застоялият въздух остава на дъното на дробовете и понеже те имат определен капацитет свежият въздух не достига до долната им част.

В тази част се намират най-топлите и влажни кръвоносни съдове, които осигуряват най-добре обмяната на газовете и придвижването на кислорода в кръвта. 

-brr-

Опитвайте се да издувате стомаха си, когато вдишвате. Гръдният кош трябва да е относително спокоен. Представете си, че тенис топка се е разположила между пъпа и гръбнака ви и издува стомаха. При издишване свийте коремните мускули.

Дишането трябва да е ритмично и редовно – от 12 до 20 вдишвания на минута с кратки паузи между вдишванията и издишванията. Само по няколко минути упражнения на ден дават много добър резултат. Те помагат за понижаване на стреса и кръвното налягане.
 
ПОЧИВКАТА СЛЕД ХРАНЕ
Ако бездействате вечер или вечеряте точно преди лягане, организмът ви ще преработи храната в мазнини, посочва диетоложката от Кеймбридж Клер МакИвили.
 
Всички сме го правили - след напрегнат ден се нахвърляме на храната, после се изтягаме за час на канапето, след което се отправяме към леглото.

Поемането на калории трябва да става със закуската, защото те ще изгорят от нормалните дейности през деня.

Все пак, една 20-минутна разходка след вечеря ще ви предпази от натрупване на килограми дори и да се нахраните в 8 или 9 часа.
 
Ключът към опазването от напълняване са редовните умерени хранения. Идеалният вариант за линията е една лека вечеря, последвана от някаква отпускаща физическа дейност.

Коментари