Публикация

Акнето отстъпва след успешна терапия

С д-р Емил Бърдаров, дерматолог в областта на естетичната медицина и козметична дерматология, разговаря Кристина Пешина


Д-р Бърдаров, какви са най-често причините за появата на акне?
Има два вида акне – младежко и възрастово. Младежкото акне се появява по време на пубертета и е следствие от хормоналните промени, които настъпват в организма. При него съществува и известна доза генетичност. То обхваща възрастта от 13 до 25 години. Когато се появи след тази възраст, вече говорим за възрастово акне. Тогава причините могат да бъдат най-различни – киста на яйчниците, стрес, употреба на различни медикаменти, някои хранителни продукти като млечните, сладките или т. нар. храни с висок гликемичен индекс. Също така неподходящата козметика. Прекалената употреба на фон дьо тен, чиито съставки, придаващи блясък на кожата, запушват порите. Грешка е хората да смятат, че ако имат леко, начеващо акне, излагането на слънце или ходенето на солариум ще го излекува. Да, ако е в начален стадий, акнето се повлиява, но това води до едно последващо усложняване, което се дължи на факта, че слънцето и солариумът по принцип са вредни за кожата. Естествена защитна реакция на организма е задебеляване и получаването на „запушалки”, което води до влошаване на акнето. Затова и съвременното лечение включва предпазване от ултравиолетовите лъчи.

Доколко лечението може да се проведе само върху кожата и кога се налага да се повлиява целият организъм?
При по-леките форми са достатъчни локални средства чрез дълбоко почистване на порите. Най-лекото е комедонното акне. Пилинги със салицилова киселина и почистващи продукти са достатъчни за неговото отстраняване. За да не се стигне до прекалено изсушаване на кожата, продуктът трябва и да хидратира, тоест да съдържа хеоронова киселина. Появата на червени пъпки и гнойни мехурчета и то не само по лицето, но и по гърдите, гърба и други части на тялото, изисква въвеждане и на медикаментозно лечение. Съчетанието на локалното с вътрешното лечение предпазва от появата на белези по кожата, които от акнето са доста сериозни и дълбоки и трудно се повлияват.

Какво включва вътрешното лечение?
Три групи медикаментозно лечение. Първата група са контрацептивите с антиандроген. Основното, което води до появата на акне, е въздействието на мъжките хормони върху рецепторите, които се намират в кожата. Тези антиандрогени намаляват тяхното въздействие. Невинаги акнето протича с високо ниво на мъжките хормони. При изследване нивото на хормоните може и да е нормално, но това не означава, че те не са причина за младежкото акне. Повишена чувствителност на рецепторите е другият фактор за действието на мъжките хормони. Антибиотици и аналозите на витамин А киселина (третиноин и изотретиноин) са другите две групи медикаменти. Лечението с тях е най-ефективното, но при него са възможни нежелани странични ефекти, затова трябва да се провежда под строг контрол. По преценка на специалиста могат няколко метода да се комбинират. Антибиотици и контрацептиви или пък контрацептиви и аналози на витамин А киселина, но никога не се смесват изотретиноинът и антибиотиците. Вътрешното лечение е с продължителност от 3 до 6 месеца. Това е важно, защото например при антибиотика не се използва неговото основно антибактериално действие, ами се търсят другите му допълнителни ефекти.

Какви са последните тенденции в лечението на акнето?
Масово се прилага салициловият пилинг и по-новите продукти, които имат доказано положително действие. Също така лазерните процедури и все по-широкото приложение на вътрешното лечение.

Тези методи достъпни ли са у нас?
Абсолютно достъпни са. Единствено лечението с изотретиноин не се поема от здравната каса за разлика от страните в Западна Европа, а лекарството е скъпо и това малко ограничава употребата му.

Как да се избегнат белезите върху кожата?
С навременно и адекватно комбинирано лечение и най-важното е пациентите да не травмират пъпките. Излизането на свободни мастни киселини извън кожния фоликул на пъпката причинява белезите.

Има ли на пазара продукти ментета и как можем да се ориентираме?
Ментета не точно, но има евтини и некачествени продукти. В тях не се съдържа адекватно количество и концентрация от необходимата съставка и съответно техният ефект е нулев. След консултация със специалист трябва да се спазва стриктно лечението, което е предписано, и продуктите да се закупуват от аптеки.

Коментари