Публикация

Косата говори за здравето

Съществуват различни коси: тънки и дебели, сухи и мазни, побелели или падащи. Те не са само отличителна черта за всеки от нас, но и показател за състоянието на организма. Понякога проблемът с косата е признак за вътрешен проблем, който може да установим само чрез изследване на кръвта.


Сухи и чупливи коси
Като правило сухите коси са резултат от въздействия на околната среда, твърди Филип Кинксли специалист от дерматологична клиника във Великобритания. Но понякога това може да е сигнал да проверим функцията на щитовидната жлеза. Също така причина за тънките, сухи и чупливи коси може да бъде умората, депресията, наднорменото тегло или честото преохлаждане на организма.

Излющване на кожата на главата (себорея)
Себореята се причинява не толкова от обмяната на веществата в кожата, а от въздействието на различни бактерии и гъбички. Ако страдате от суха и излющваща се кожа на главата, то такава може да имате и по коленете и лактите. Внимавайте, защото тези симптоми могат да бъдат начална форма на псориатичен артрит. Основно това заболяване се причинява от стрес. Добре е да обърнете внимание на сухата кожа на главата и да изясните причината за себореята.

Загуба на прекалено много коса
Нормата за нормален дневен косопад е 100-150 косъма. Но ако сте забелязали, че губите много повече, ще трябва да преосмислите начина си на живот. Възможно е причината да е стрес, загуба на тегло или раждане и тогава падането на косата има временен характер.
Често срещано явление е при съвсем млади жени да се наблюдава косопад, който е свързан с чувствителността на космените фоликули към въздействието на мъжките хормони, изтъняващи косъма. Това най-често се дължи на приема на противозачатъчни таблетки, което налага да се приемат антитестостеронови препарати.

Ранно побеляване
Факторът, който определя на каква възраст ще побелеете е генетичен. И ако във вашето семейство никой не е побелял рано, а вие изведнъж започвате да побелявате, това е сериозен повод да се обърнете към лекар. Този признак може да е симптом на заболяване на щитовидната жлеза или дефицит на витамин В12, предизвикващ анемия. Засега учените не смятат, че ранното побеляване се дължи на стрес, въпреки общоприетото мнение.

Коментари