Публикация

Пубертетът настъпва все по-рано сред българските деца


Една от причините за това е замърсяването на околната среда. Това съобщи председателят на Българското дружество по детско-юношеска гинекология и ръководител на клиниката в „Майчин дом”, Пловдив, доц. Милко Сираков, по време 12-ия европейски конгрес по детско-юношеска гинекология.

Той заяви, че влиянието на околната среда върху половото съзряване е доказано, а през последните години стана известно, че веществата, наречени ксеноестрогени, влияят на ранното съзряване. Те се намират в пластмасовите бутилки за минерална вода, а действието им е подобно на женските полови хормони – естрогените.

Според доц. Сираков клетките на млечната жлеза се развиват много бързо, провокирани точно от това вещество, което дори и в малки количества влияе неблагоприятно при децата. По думите му все по-често вместо на 12-13 години цикълът и окосмяването при момичетата се появяват още на 10-годишна възраст. Той е имал 6-годишни пациентки с развити гърди, окосмяване и цикъл.

„Ранната менструация може да спре развитието на момичетата, а в една такава възраст това е изключително опасно”, обясни Сираков. В „Майчин дом“ през последните години е открит рак на шийката на матката при много малки деца, а бебетата дори се раждали с вродени тумори.

„Въпреки напредъка на медицината не може да се каже категорично каква е причината за тези аномалии”, подчерта доц. Сираков. Той е категоричен обаче, че майките трябва да хранят децата си с истински млека, без изкуствени добавки, а най-добре е да ги кърмят.

По време на форума лекарите оповестиха данни, според които българските деца са сред първите в Европа започващи ранен полов живот - 30% от момичетата и над 40 на сто от момчетата на 15-годишна възраст. България е и на челно място по ранни раждания, като възрастовата граница непрекъснато намалява.

Конгресът в Пловдив продължава и днес, като лекарите ще обсъждат проблемите в ендокринната гинекология и злокачествените заболявания в детска възраст.
В престижния форум участват учени от 26 европейски страни. Гост-лектори има и от Нигерия, Саудитска Арабия, Русия, Украйна, Казахстан, Азербайджан и Израел.

Коментари