Публикация

Кой е несигурният във вашата връзка?

В първите две части на материала се запознахте със същността на различните типове хора и поведението им в любовта, имахте възможността и да определите към кои от тях може да се причислите...


В последната трета част ще намерите съвети как да разконспирирате любимия човек и да откриете защо не иска да се гушкате на дивана или непрекъснато ви дебне къде и с кого сте. 

Запознаването с теорията на привързаността ще промени начина, по който възприемате новите познанства, а също така ще ви даде възможност да погледнете на партньора си по нов начин.

Ще престанете да се чудите защо винаги ви държи на разстояние и ще разберете, че причината не е във вас, а в неговото смущение от прекалената близост. Също така вероятно няма да влагате толкова време и енергия в човек, който не е подходящ за вас.

Хората обикновено разкриват себе си за кратко време, просто трябва да си отваряте очите.

Ето знаците, които трябва да разпознавате:

ТРЕВОЖЕН ТИП: Изисква голяма близост, изразява несигурност – страхува се да не бъде отхвърлен, страда при липса на връзка, опитва различни начини да привлече внимание. Този тип хора  трудно обясняват какво ги притеснява и очакват от патньора си да отгатва. Освен това те подозират, че им изневеряват.

ВЪЗДЪРЖАН /ДИСТАНЦИРАН/ ТИП: Изпраща разнопосочни сигнали. Цени извънредно много независимостта си, подценява партньора си и използва стратегия за дистанциране – емоционално или физическо. Също така е недоверчив и се страхува да не го използват. Не заявява открито намеренията си и му е трудно да говори за взаимоотношения.

СТАБИЛЕН ТИП: Той е постоянене и на него може да се разчита, взима съвместни решения, проявява гъвкавост във взаимоотношенията и готовност за обсъждането им. При спор е способен на компромис, не се страхува от обвъзване и зависимост, и не играе игрички.

-brr-

КАК МОЖЕ ДА ПОДОБРИТЕ ОТНОШЕНИЯТА СИ?


Познавайки стила си на привързване ще разберете с какъв тип партньонр може да сте щастливи.

Не се притеснявайте от нуждите си и ги обявете гласно.
Например: Имам нужда от човек до себе си, на когото ще мога да разчитам. По отговора на евентуалния партньор ще разберете дали той ще е в състояние да отговори на желанията ви.
 
Ако сте тревожен или дистанциран човек, има неща, които трябва да изпълнявате или да избягвате. Когато сте обвързани, не прибързвайте, а помислете какви са възможните причини, поради които партньорът ви не се обажда или закъснява. 
Според изследванията, тревожните и дистанцираните хора често се привличат, но се огорчават от поведението на другия и се завъртат в безкраен кръг, в който тревожният се опитва да се сближава, а дистанцираният да се отдръпва.

Това не означава, че те не могат да бъдат щастливи, но и двамата трябва да поработят за щастието си. По правило както тревожните, така и дистанцираните хора се сработват добре със стабилния тип хора. Отначало тревожните хора може да намират стабилните за малко скучни, защото не им осигуряват екстремни изживявания, но с времето те разбират, че са попаднали на съкровище.
 
Ако сте от дистанцирания тип, трябва да правите усилия да свикнете да разчитате на хората, да им давате шанс, вместо да търсите недостатъците им и да се отдръпвате. Престанете да идеализирате бивши връзки и да очаквате да се появи Идеалният човек. Постарайте се да се сближите с партньора си, по този начин той ще престане да бъде толкова обсебващ и ще ви даде повече свобода.

Това, че всички трябва да се поучим от стабилния тип хора, не означава, че техните взаимоотношения са безпроблемни. Понякога те са прекалено търпеливи към поведението на тревожния или дистанцирания тип.

Все пак в повечето случаи стабилните хора оказват магическо влияние върху партньорите си, защото правят това, за което и тревожните и дистанцираните хора мечтаят: те откликват на нуждите им, дават им любов, сигурност и възможност да се радват на живота.
 
-----------------------------------------------------------------
Първа и втора част на статията може да прочетете тук и тук.


Коментари