Публикация

Полезна ли е розовата вода

Розовата вода се получава от дестилация на цветовете на маслодайната роза. Свойствата й да тонизира и изглажда кожата са известни от дълбока древност. Розовата вода помага при кожни обриви, алергии и слънчеви изгаряния.


Почиства кожата и приложена външно има обезболяващо действие. Често й приписват качествата на антидепресант и афродизиак. Подходяща е и за бебешката кожа, защото не дразни и има подхранващо действие. Мъжете също могат да използват розовата вода вместо афтършейв след бръснене за успокояване на кожата и против пъпки.

Ако косата ви е суха и чуплива, впръсквайте всекидневно розова вода, тя ще укрепи косъма и ще балансира кожата на главата. При възпаление на очите също се препоръчват компреси с розова вода.

Гаргарата с розова вода облекчава зъбобола и възпалението в устната кухина, венците и гърлото. Вземете си вана, като добавите вътре розова вода или розово масло и веднага ще забравите за главоболието и стреса.

Често розовата вода се използва като средство за подобряване на храносмилането. Просто я добавете към десерти, напитки, коктейли, чайове или към портокаловия сок, както правят в Мароко. Чай от рози пък ще ви спаси от женските болежки, ще прочисти стомаха и ще предотврати появата на бръчки.

Не забравяйте, че розовата вода може да се превърне във ваш съюзник в домакинската работа. Тя се явява едно безвредно, приятно на аромат и природно почистващо средство. Добавено към водата в парната ютия действа антибактериално.

Коментари