Публикация

Все повече българи предпочитат биокозметиката

Наскоро се проведе поредното изложение за биопродукти. Оказа се, че екологичният повей не е подминал и нашата татковина, настъпвайки все по-категорично във всеки един аспект от всекидневието на хората. Като започнем с това, което слагаме на трапезата, минем през продуктите за разкрасяване и стигнем до стоките за дома. Дали започнахме да обръщаме по-голямо внимание на здравето си и на планетата, на която живеем? Или може би стана модерно да си еко... Причините може и да не са съвсем ясни, но резултатът е налице. При нас естествено с няколко годинки закъснение, но вече можем да се похвалим с родни производители на екопродукти.


Йорданка Христова е тренинг мениджър в такава фирма. „Искам да внеса едно пояснение за вашите читатели. Много често биокозметиката се бърка с натурална или екологична. Етикетът върху козметични продукти „натурална козметика” означава, че той съдържа натурален ингредиент, най-често растителни екстракти. „Еко” означава, че натуралните ингредиенти са с екологична чистота. Един продукт, за да е „био” или „органик”, трябва да е 100% натурален и ингредиентите да са със сертифициран биопроизход. Така по степен на чистота козметиката се подрежда във възходящ ред: натурална, екологична и био (органик)”, разясни още в самото начало събеседничката ни.

В органик козметиката не се съдържат консерванти, емулгатори, изкуствени и синтетични вещества, които могат да увредят защитната бариера на кожата. Няма продукти на петролната промишленост като парафини и силикони, както и ингредиенти от животински произход и генномодифицирани организми.

„Много фирми използват в етикета си и названията „био”, с което искат да покажат, че влагат натурални компоненти или продукти на биотехнологии, но това не е биопродукт”, предупреждава Йорданка Христова. За да сме сигурни в качеството на това, което купуваме, е необходимо да обръщаме по-голямо внимание на съдържанието. Върху опаковката е отбелязан сертифициращият орган и номера на сертификата, по който може да се направи справка за козметичния продукт.

Има няколко сертифициращи органи, като всеки от тях има различни изисквания. Например ECOCERT, който покрива органичните стандарти на Франция, има списък с разрешени за влагане в козметиката вещества. Те са получени чрез химическа реакция от природни вещества. Това са най-често емулгатори, което променя философията на био- и органик продуктите. Органик според НОП (Национална оторизирана програма за САЩ) означава продуктът да е 100% натурален, което автоматично изключва гореописаните емулгатори. Знакът USDA органик се поставя само върху такива продукти. За да одобри контролиращият орган производството на биокозметика, производствената технология не трябва да включва химически процеси, както и използването на йонизиращи лъчения. Сертифицира се производствената база, включително и складовите помещения.

Всички изходни суровини трябва да са продукт на биоземеделието. Контролиращият орган удостоверява необходимите количества и произхода им, гарантира невъзможността да бъдат заменени с други съставки.
Биокозметиката е ново поколение естетика. Тя заставя кожата сама да си изработва необходимите вещества, да се обновява и да засилва защитните си свойства. При нейното производство се спазват следните принципи, които я отличават от обикновената козметика, която се предлага на пазара:

* Растенията, източници на субстанции като етерични масла и други, са отгледани без изкуствени торове, хербициди, пестициди или пък са диворастящи, събрани в екологично чисти райони.

* Не се влагат ингредиенти от животински произход или от генетично модифицирани организми.

* Съставките не се обработват топлинно, както при традиционното приготвяне, а използваните студени технологии позволяват да се съхранят ценните им свойства. Не се използват йонизиращи лъчения при обработката им.

* Не се използват изкуствени и синтетични вещества, които могат да нарушат защитната бариера на кожата и да увредят структурата на роговия слой: продукти на петролната промишленост като парафини, силикони и др.

* Композициите не съдържат консерванти. Ролята им се изпълнява от молекулите на ароматите.

Какъв е ефектът от този начин на производство? Етеричните масла и СО2 екстракти заместват изкуствените парфюми, като елиминират риска от алергични реакции. Помагат да се намали стресът, да се нормализира работата на централната нервна система, на сърцето и други органи.
Биосъставките са мощни антиоксиданти и защитават организма от продължително прекисно окисление и така забавят процесите на стареене.
    
„Това, което ми направи впечатление на изложението, е, че българският потребител все повече се интересува от биосертифицирани продукти. Нужно е да се започне отнякъде, дори това да бъде промяна само на едно от нещата във всекидневието ни, например храната, а защо не и козметиката”, коментира Йорданка.

Интерес към биотечението се забелязва и в по-малките градове на страната. „Мога да кажа, че голяма част от поръчките ни са и от провинцията. Все повече хора се замислят какво точно слагат на кожата си и са наясно, че тя е орган, който е свързан и отразява дейността на всички вътрешни органи и системи”, продължава събеседничката ни.

Днес специалистите настояват всяко вещество, криещо потенциална опасност, да бъде забранено за използване в козметиката. Въпреки всички научни доказателства за вредното влияние на някои компоненти върху здравето на човека те продължават да присъстват в тубички, флакончета и бурканчета.

Липсва закон, който да забрани на производителите да влагат парабени, независимо от факта, че те взаимодействат с рецепторите на естрогените и по този начин поразяват ендокринната система. Същото е и с използването на токсичния консервант феноксиетанол, който действително способства за добрата абсорбация в кожата, но влияе на репродуктивната система.

Добрата новина е, че хората все повече осъзнават и защитават правото си на екологично чисти продукти. А и производителите са готови да ги подкрепят.
 

Коментари