Публикация

Какво отключва розацеята?

Интервю с д-р Георги Пехливанов, к.м.н., дерматолог, кожна клиника към Университетска болница „Александровска”.


Д-р Пехливанов, медицински или козметичен проблем е розацеята?
Обикновено започва като козметичен. Когато се появят симптоми като парене, сърбеж и болка, тогава вече става медицински, а може дори и социален.

При какви хора се среща най-често?
В 80 процента от случаите засяга жени в зряла възраст между 30 и 50 години. При мъжете розацеята е доста по-рядко срещана. Предимно страдат хора, които имат изразен себореен дерматит. Те са по-предразположени към розацеята. Причина може да бъде микроскопично кърлежче, наречено Demodex folliculorum.

Множество фактори отключват появата - стрес, прекомерното излагане на слънце или студ, злоупотреба с пикантни храни, кафе, алкохол, може да е вследствие химически увреждания на кожата. Не може да се каже точно причината за заболяването, но когато се отключи, не може да премине от само себе си, без лечение.

Може ли розацеята да е израз на някакво друго заболяване на организма?
Розацеята е самостоятелно и независимо заболяване, но има допълнителни фактори, които го задълбочават. От вътрешните заболявания това са язва, гастрит, колит, възпаление на храносмилателния тракт. Възможно е при някои пациенти на тази база да възникне розацеята.
 
Има ли наследственост?

Наследствен е себорейният дерматит. Само дотолкова можем да говорим за наследственост при розацеята.

-brr-

Какво е съвременното лечение?
Изключително важно е да се знае, че розацеята не е алергично заболяване. Много хора правят тази грешка и по този начин я лекуват неправилно. Практикуват се различни схеми за лечение и обикновено те са комплексни. Употреба на имидазолови препарати, дълги и умерени дози витамин В2. В някои от формите могат да се приложат и различни антибиотични курсове с тетрациклини и метронидазол. Задължителна е слънцезащитата с кремове с висок фактор.

Избягване на топли и пикантни храни. Не се препоръчва и миенето с гореща вода. Алкохолът и кафето също влошават състоянието, така че е добре и техният прием да се ограничи. Ако пациентът страда от някое от вътрешните заболявания, за които стана дума, то също трябва да се лекува.

Лечението на розацеята трябва да бъде прецизно съобразено, особено що се отнася до медикаментите за външно нанасяне, защото всеки недобре подбран може да доведе до допълнително влошаване на състоянието.

Помагат ли физикалните природни средства?
Помага измиването и почистването на лицето с хума и ние го препоръчваме на нашите пациенти. Тя действа противовъзпалително, но и изсушава, затова е добре след това да се приложи съответният подходящ крем. В никакъв случай обаче тя не е достатъчна за лечението на розацеята.


 

Коментари