Публикация

Хепатопротекторите – защитниците на черния дроб

Думата хепатопротектор съдържа две части – хепатос - черен дроб, и протектор – защитник, предпазител. Т.е. става въпрос за препарати, които имат благотворно действие върху черния дроб.


Те са произведени основно от растителни (билкови) извлеци, за които е доказано лечебно въздействие върху черния дроб. По принцип той е много здрав и издръжлив орган, но по различни причини може да се наложи функциите му да бъдат подпомогнати.

Сред основните причини за чернодробните увреждания на първо място са острите и хроничните хепатити. Един от най-често срещаните хепатити е тип „А”. Той се предава сравнително лесно, по т.нар. фекално-орален път чрез мръсни ръце. Протича с различна тежест, но по правило завършва благоприятно и не предизвиква хронични проблеми.

По-сериозно е заболяването от другите два основни вида вирусен хепатит – „В” и „С”. Те се предават главно по кръвен и по-рядко по полов път. Основният риск е свързан с непрофесионални кръвни манипулации при венозни наркомани, пиърсинг, татуировки. Все още има заразени и при медицински процедури в стоматологията, урологията, гинекологията, хирургията. Затова е много важно да се посещават само лицензирани кабинети и здравни заведения.

Невинаги след заразяването се развива типичната клинична картина на остро заболяване с пожълтяване. Понякога инфекцията протича без особени първоначални симптоми, а се установява едва от хроничните чернодробни увреждания. Рискът от тях при хепатит „В” и „С” е значителен. Става въпрос за развитие на чернодробна цироза и първичен рак на черния дроб. В това отношение хроничният хепатит „В” е по-коварен, защото може директно да предизвика рак, без да се мине през стадия на цирозата. Но това не са бързи усложнения. Обикновено минават десетилетия от заразяването до тежките увреждания.

Друга причина за хронична чернодробна увреда е непремерената алкохолна консумация. Няма установена единна норма за допустимо дневно количество алкохол, защото тя варира според раса, пол и индивидуална поносимост. Основна роля тук играе ензимът алкохолдехидрогеназа, чиито равнища определят възможността за разграждане на етанола.

Все пак повечето специалисти съветват мъжете да не превишават 50 до 100 милилитра дневно твърд алкохол или 250 милилитра вино (2 чаши) или половин литър бира. При това не всеки ден и при условие, че няма чернодробно заболяване. При жените допустимите количества са по-ниски.

Черният дроб може да пострада и от продължителна употреба на токсични медикаменти, от вредности в работната среда, при отравяне с различни видове гъби, от затлъстяване и често преяждане с тлъсти храни.

Състоянието на органа се установява чрез клиничен преглед, оглед с ехограф и кръвни изследвания. Само лекар може да тълкува правилно измененията в нормалните параметри. Добре е да посетите специалиста с предварителни резултати от чернодробните ензими – АсАт, АлАт и ГГТ.

При установено чернодробно увреждане се провежда лечение според причината.

Но при всички видове и степени на чернодробните заболявания лекарите предписват и хепатопротектори. Те се прилагат и като профилактика, за да се намали вредното въздействие върху черния дроб след прекаран хепатит, при засилена алкохолна консумация, прием на потенциално увреждащи (хепатотоксични) медикаменти, токсична работна среда.

Хепатопротекторите са препарати, с които се постига възстановяване и обновяване на чернодробните клетки. Това става чрез стабилизиране и увеличаване на пропускливостта на тяхната мембрана. Освен това хепатопротекторите имат имунологичен и антиоксидантен ефект.
Важно е да се използват препаратите, които са доказали качествата си в различни проучвания и в практиката.

Лечението с тях е продължително – месеци наред, поради което е важна и достъпността им. Сред препаратите с доказано качество и приемлива цена е Хепасейв. Той съдържа стандартизиран извлек от една от най-мощните билки, пречистващи черния дроб и жлъчните пътища – пикрориза куроа. Няма странични действия.

" }-->

Коментари