Публикация

Топлите минерални извори на Хисаря ни лекуват

В сърцето на България, скътан между южните склонове на Средна гора и тихите пазви на Горнотракийската низина, мирно и кротко се стелят делниците на един чуден град. Хисаря (Аугуста, Диоклецианополис, Севтополис, Алексиополис, Топлица) има богата хилядолетна история, а минералните извори бликат на 22 места из града, за да даряват на хората здраве и благодат.


Огромни и неподвластни на времето паркове щедро предлагат палитра от над 300 растителни вида, които са спасение в летните горещини. А екипът на вестник „Живот и Здраве” беше гост на Хисаря точно когато липите цъфтят, така че уханието им изпълваше дробовете ни със сладката радост да дишаш. Няма как да скучаете в града, който се намира на 42 км от Пловдив и на 20 км от Карлово, защото възможностите за пълноценна почивка и активен туризъм са наистина многобройни. Но за това по-късно.

Нека ви помогнем в избора на място, където да отседнете. Алтернативи отново има, в зависимост от това какво търсите. Туристически комплекси, хотели, квартири, къщи за гости, почивни бази и станции, балнеологични центрове, планински туристически центрове и хижи могат да задоволят и даже да задминат очакванията на всеки посетител на града. „През лятото се предпочитат хотелите със собствени басейни, имаме и два големи хотела, които предлагат освен спа процедури и цялостно медицинско обслужване. Иначе специализираните болници за рехабилитация естествено са с голяма посещаемост, защото идват пациенти от цялата страна по клинични пътеки” – ни разказа Мая Апостолова от Туристическия информационен център в града.

Уверихме се, че на цена от 10 лв. на човек можете да си намерите и квартира в някой частен дом с телевизор и хладилник, тераса, а някъде и безжичен интернет. На ваше разположение са двата градски плажа – „старият” и „новият”. Те не са далеч от центъра на града и срещу 3-4 лева за възрастен и 1,50 – 2,50 за дете можете да се насладите на всеки слънчев ден край басейн с топла минерална вода, охраняван от спасител. Там срещнахме и деветгодишния Мартин. Малчуганът се гмуркаше, без да има каквито и да било намерения даже да си почине, а е в Хисаря заедно с баща си, който работи в МВР, и са отседнали във ведомствената база.
Любими на деца и възрастни са и многобройните фонтани из града, които вечер засияват приказно в най-различни цветове.

„Всички води в града са с различен химически състав и температура. Ето защо и лечебните им свойства са различни. Водата от извора „Момина баня” например е с най-високо съдържание на радон и температура 47 градуса, което я прави чудесна за лечение на бъбречно-урологични и заболявания на опорно-двигателния апарат” – обясни ни служителката от Туристическия център. Изворът „Момина сълза” се слави с най-вкусната хисарска вода, слабо минерализирана, но богата на много микроелементи - манган, цинк, кобалт, мед и други. Помага предимно при стомашно-чревни заболявания.

-brr-

Очите пък можете да си промиете на чешмата Стублата. Но най-голямо доказателство за положителния ефект върху здравето на хисарските води, бликащи от недрата на земята, е фактът, че в Специализираната болница за рехабилитация има музей на бъбречните камъни, изхвърлени по време и след балнеолечение в Хисаря.

Топлите минерални извори са привличали хората от най-дълбока древност. Тук са открити и останките на най-голямата римска баня, изградена от бял родопски мрамор. Имало е топла и студена баня, място за почивка, два басейна. А в други, специални помещения жреците извършвали лечебни процедури след къпането като масажи с благовонни масла. Любопитно е, че император Диоклециан, чието име е носил градът, е въвел първите входни такси за баня в света!

От негово време – IV век, започва и ограждането на Хисаря с крепостна стена. Днес тя е най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност и опасва града на 2300 метра дължина. „Камилите” пък се нарича най-голямата порта на Хисарската крепост. Всъщност на арабски език Хисар значи „крепост”. Градът е убежище на различни религии и вярвания. От далечните и малко познати тракийски мистерии и орфизъм до наши дни вярата винаги е крепяла хората във времена и на смут, и на подем. Днес в града има три православни църкви и една евангелистка, два католически храма и джамия. Какво е настоящето на Хисаря, попитахме двама жители на града. 72-годишните пенсионери Вильо Костов и Христо Чумирков седяха на пейка под сянката на орех и бяха категорични, че живеем в трудни времена. Споделиха болката си, че земята край града пустее, а младите отдавна са заминали да търсят поминък другаде.

Въпреки кризата обаче, хората тук не са загубили онази българска гостоприемност и доброта, която впечатлява и затрогва. Двамата възрастни мъже ни упътиха и към други забележителности в непосредствена близост до града, като най-големия открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей край Старосел, Тракийска астрономическа обсерватория от VІ век пр.н.е. до село Старо Железаре, древния комплекс „Козя грамада”, където и в момента работят археолози начело с арх. Иван Христов, и т.н. Споделиха ни, че любителите на риболова също ще останат доволни, защото в близост до града има четири язовира.
Можем да ви разказваме и още, и още. Но знаете ли, мястото във вестника не стига, а може би и не е необходимо. Защото горещо ви препоръчваме сами да се докоснете до Хисаря – тази съкровищница на исторически и културни паметници, на природни дарове и, разбира се, на сърдечни и благи хора.

Коментари