Публикация

В сезона на чревните инфекции

Лятото е сезонът, в който се наблюдава бум на изявените стомашно-чревни разстройства. Те могат да провалят приятната почивка на морето или планината и да доведат до сериозно изтощение на организма, което при малките деца понякога може да бъде фатално.


В основата на тези болестни прояви стои острото възпаление на лигавицата на стомаха, тънкото и дебелото черво, известно като остър гастроентероколит. Причините за възникването му са различни – хранително отравяне с некачествени продукти, прекомерна употреба на алкохол, някои лекарства, вирусни, бактериални и паразитни инфекции.

Тежестта на протичане на заболяването зависи както от причинителя, така и от възрастта, и от предходното състояние на човека. При кърмачета, малки деца, хронично болни и хора с намален имунитет заболяването обикновено протича по-тежко и често с развитие на усложнения. Приемът на някои лекарства като аспирин, кортикостероиди или антибиотици може да усложни заболяването и да направи по-тежко протичането му.

Отделните причинители имат предпочитания към различните части на стомашно-чревния тракт, което определя и особеностите на протичането на заболяването: при едни хора преобладава гаденето и повръщането, при други - диарията и коремните болки.

-brr-

Симптоми
Основният симптом на болестта е диарията, която протича с чести изхождания - повече от три пъти на денонощие. Това довежда до загуба на течности и електролити с последващи нарушения в киселинно-алкалното равновесие на организма. Причината е в предизвиканото от възпалителния процес нарушение на функцията на стомаха и червата, в секрецията и т.н.

Други симптоми са гадене, повръщане, присвиващи болки в корема, отпадналост, повишение на температурата.

Най-чести са вирусните ентероколити, при които има предхождащо засягане на други органи и системи от общото действие на инфекцията като главоболие, мускулни болки, хрема, кашлица и други. Те траят няколко дни и след това следват описаните по-горе прояви от страна на стомашно-чревния тракт.

При хранителни отравяния без инфекциозно заразяване разстройството е по-кратко - за няколко дни, и служи най-често за изчистване на организма от дразнещите го вещества, с което се постига на практика оздравяването му. Ако обаче разстройството е причинено от бактериална инфекция, заболяването може да протича по-тежко с кървави изхождания, както е при салмонелозата, дизентерията и други, което налага болният да постъпи в здравно заведение за провеждане на по-сериозно лечение.

Понякога такива пациенти остават заразоносители и предават инфекцията на други хора при контакт с тях или чрез хранителните продукти, особено когато работят в такива заведения – хранителни, детски градини, училища и други. При намаление на имунитета на организма може да се развие чревна инфекция с т.нар. условно патогенни бактерии, каквито са нормално съществуващите в човека коли бактерии.

-brr-

Лечение
Лечението на стомашно-чревните разстройства се състои в спазване на съответна диета с гладуване по време на разстройството, гаденето и повръщането, като може да се яде само препечен хляб и сирене, да се пият големи количества течности за покриване на водносолевите загуби от тялото, най-добре подсладен чай. За спастичните болки в корема се използват спазмолитици, а за температурата - антипиретици. При наличие на бактериална инфекция се прилага съответно и подходящият за нея антибактериален препарат.

Профилактика
Профилактиката на инфекциозните гастроентероколити е от голямо значение, за да се избегне развитието на масовото заразяване с причинителите им при наличните условия за това.

За тази цел е важно спазването на цялостната лична хигиена, използване на индивидуални тоалетни принадлежности, прибори за хранене, бутилирана вода за пиене, добре измити и дезинфектирани плодове и зеленчуци, добре термично обработени храни и др. Необходимо е да се ограничават и избягват контактите със заразените.

Коментари