Публикация

Флекситарианството или частичните вегетарианци

Има два вида вегетарианци. В първата група попадат вегетарианците на „пълен работен ден”, които стоят далеч от всичко, свързано с животинските храни. Във втората група влизат хората, които понякога си позволяват да вкусят по някоя крехка пилешка пържола.


Ако принадлежите към последната категория и не сте в състояние да се придържате към строгата вегетарианска диета, може спокойно да се присъедините към вегетарианците на „почасов работен ден” - флекситарианството*.

Според Наини Сеталвад, диетолог, има много различни интерпретации на частичното вегетарианство.

Понякога хората са вегетарианци два пъти седмично или в продължение на месец, или два до три месеца в рамките на една година.

Някои хора го правят, за да отслабнат, тъй като растителната храна е нискокалорична и здравословна.

Вегетарианските храни също понижават кръвното налягане, нивото на кръвната захар, съдържат антиоксиданти, които предотвратяват или забавят някои дегенеративни заболявания и т.н.

Някои хора пък временно стават вегетарианци поради религиозни причина (пости и др.).

Всеки сам трябва да реши за себе си дали иска да яде само плодове и зеленчуци, или от време на време ще си позволява месо.

Диетоложката обаче съветва, че когато след период на вегетарианство, хапнете месо, то не се чувствайте виновни, че жадувате за вкуса му, а му се насладете.
-------------------------

*Вегетарианец, който понякога яде яйца, сирене или друг продукт от животински произход.
" }-->

Коментари