Публикация

Как да изберем климатик?

Искате ли температурата в жилището, автомобила или работното помещение в жежкото лято да не зависи от прогнозата на синоптиците, а само от вашето желание, начинът е един – климатик.

 

И понеже решението е безалтернативно, остава да се справите с избора. Щом влезете в магазина, веднага става ясно, че задачата ви не е лесна, защото предлагането е голямо.

Важно е в този момент да се допитаме до специалист и ние го направихме за вас. Предлагаме ви съветите на Александър Стоянов, ръководител в софийския офис на една от най-известните световни марки - климатици.

Най-добре е предварително да си уточните няколко много важни характеристики на помещението, за което търсите климатик – от тях ще зависи и оптимално добрият избор на техническите характеристики. На първо място е кубатурата, голямо значение имат изложението, остъклеността на помещението, броят на обитателите, на техниката в него, осветителните тела, топлоизолацията на сградата, казва А. Стоянов.

Когато се съветвате с експертите на избраната от вас фирма, не пропускайте да им кажете например, че климатикът ще се монтира на последен етаж. Там, както и в южно помещение с френски прозорци, притокът на топлина е по-голям.

Инверторният тип климатици са по-икономични и са най-подходящи както за централна климатизация, така и за т.нар. сплит системи. Мултисплит системите представляват едно външно тяло, което може да захранва до няколко броя вътрешни. Важно е да се знае, че всяко вътрешно тяло е със собствено регулиране на температурата – т.е. ако искате, може да охлаждате само едно помещение или няколко, но в различна желана от вас степен.


Няма климатик без външно тяло. С изключение на прозоречните, които вече са остарели като технология, и мобилните. Много хора се ориентират към мобилните, смятайки, че могат свободно да ги местят в различни стаи. Трябва обаче да се има предвид, че винаги  в помещението, където ще работи, трябва да има отвор, извеждащ навън.

Веднъж инсталирали климатик в дома или в офиса, мнозина пренебрегват поддръжката. Тя се изразява основно в почистването на филтрите и по принцип е грижа на собственика – също както смяната на торбичките на прахосмукачките, посочва г-н Стоянов. Филтърът трябва да се проверява често и в зависимост от замърсеността на помещението почистването може да е с различна периодичност - всеки месец или на три месеца.

Обикновените климатици са с прахови филтри. Има и модели с плазмено пречистване на въздуха, като филтърът улавя различните микрочастици и микроорганизми. Този филтър е възобновяем, почиства се и се поставя отново. Такива пречистващи филтри имат само климатиците от висок клас, които са и с 30-40% по-скъпи.

Повечето фирми доставчици правят пълна профилактика на климатизатора след втората година – срещу заплащане се измерва налягането на фреон, почиства се с водоструйка, а вътрешното тяло - с дезинфектантен спрей.
Монтажът, особено за по-скъпите модели, е от особено значение – поверявайте тази работа на квалифицирани монтажни групи.

Съветът на Александър Стоянов е да не се разчита на списъка от фирми, който може да се види в големите търговски вериги – доста от тези компании след година, т.е. доста преди изтичане на гаранционния срок, не могат да бъдат открити.

Ще си спестите много неприятности, ако фирмата, от която купувате, е утвърдена, с дългогодишни позиции на пазара, а нейният технически екип извърши и монтажа. За да сте сигурни дали не е „менте”, най-добре проверете регистрацията й на сайта www.eurovent-certification.com.

Колко пари трябва да подготвите за монтажа? Между 150 и 240 лв. без ДДС в зависимост от мощността на климатика, като в цената се включва прокарване на тръба до 3 метра. Самите климатици, предлагани у нас, струват между 500 и 3000 лв.
Говорим за 25-30 различни марки, като с надеждно качество и по-висок клас са само 5-6.

Как да разшифроваме в магазина при покупка на климатик характеристиката, отбелязана с ЕЕR? Това е европейски стандарт, по който се определя фактическата ефективност на уреда при охлаждане. Съветът е да избирате климатик с ЕЕR над 3,2. COP пък обозначава коефициент на трансформация на енергията в отопление и е добре да бъде над 3,6.


Коментари