Публикация

Ваканционна аптечка

Много хора се питат има ли смисъл да носят различни лекарства и превързочни материали по време на пътуване, след като почти навсякъде има денонощни аптеки. И въпреки това собствената портативна аптечка е добро решение.


На първо място, тя е задължителен атрибут в автомобила заради изискванията на закона. Друг е въпросът, че повечето автоаптечки съдържат препарати с отдавна изтекъл срок или изветрели дезинфектанти. Но дори и да сте с друг тип транспорт, никак не е зле да имате със себе си основни медикаменти.

Това е особено важно при пътувания в чужбина, защото познатите у нас средства за главоболие, възпалено гърло или разстройство в другите държави са с различни имена, а често и с доста по-високи цени.

Какво да сложите в аптечката зависи от няколко фактора. На първо място какъв е съставът на групата – има ли в нея деца и на каква възраст. Защото до 12 години малките пият специални таблетки с по-ниско съдържание на активните вещества.

Хората с хронични заболявания трябва да предвидят какви количества от редовните си медикаменти трябва да вземат, но с резерв за няколко дни в случай на непредвидени обстоятелства – закъснения или отменени полети.

Добре е да се проверят международните (генерични) наименования на съответните лекарства, за да могат да се търсят в чуждестранните аптеки. За тази цел е необходима и рецепта на латиница, защото по света не дават почти нищо на свободна продажба.

За принципно здрави хора важи правилото да се носят препарати за най-често срещаните здравословни проблеми. Големите фармацевтични компании имат цели серии лекарства без рецепта, като например „АктаХоум” на Актавис.

Първата група е на противоболковите и противотемпературните средства. Най-разпространени са препаратите, съдържащи като основна съставка аналгин, парацетамол или ибупрофен. Добре е да имате и от трите вида, за да могат да се редуват при по-продължителен прием. Ако водите деца, снабдете се и с детските опаковки.

-brr-

На второ място са средствата против стомашно-чревни разстройства. По принцип е добре при диария лечението да започне с активен въглен. Това се прави, за да се абсорбират евентуални токсини от развалени храни или вирусни и бактериални инфекции. Носете и препарат за нормализиране на перисталтиката.

Това са широкорекламираните средства за бърз ефект при разстройство. Пробиотиците също са в помощ при такива ситуации.

Особено за деца винаги носете разтворими прахчета за оводняване на организма при разстройства и повръщане. Срещу самото повръщане има ефективни хомеопатични препарати. Част от тях действат и при прилошаване от пътуване.

Препарат против стомашно-чревни колики (от рода на спазмалгон) е полезен и срещу болезнен месечен цикъл.

Ако ще се отдавате на кулинарни удоволствия, например при почивка тип ол инклузив, е добре да имате храносмилателни ензими и Комфортекс, които помагат при преяждане, тежест и раздуване на корема от газове.

Антиалергични хапчета и унгвенти винаги са полезни, особено при почивка на море, планина или в непознати дестинации. Таблетки за смучене при възпалено гърло често влизат в употреба при пътуване, дори и през лятото.

В попътната аптечка е добре да има мазило срещу изгаряне, малък бинт, пакет стерилни марли, лейкопласт с различни размери, спирт и риванол. И непременно спрей или стик срещу досадните насекоми.


Коментари