Публикация

Ротавирусната диария е предотвратима чрез ваксина

Световната здравна организация и Европейското дружество по детски инфекциозни болести препоръчват ваксинацията срещу ротавирус да бъде предлагана на всички здрави кърмачета и да бъде включена във всички национални имунизационни програми


От 1 януари 2010 година Министерството на здравеопазването в България включи имунизацията срещу ротавирусна инфекция към препоръчителните имунизации.

Ваксината Rotarix е ефикасна, защото предпазва до 100% от прием в болница вследствие тежка ротавирусна диария и осигурява до 96% защита от тежка ротавирусна инфекция. Ваксината има много добър профил на поносимост и безопасност, проучвани в клинични изпитвания с включени досега над 100 000 бебета. Rotarix е съвместима с всички останали рутинно прилагани детски ваксини в Имунизационния календар.

Приема се през устата в 2 дози от 6-тата седмица до 6-тия месец на бебето, без значение дали има прием на храна. Между двете дози трябва да има поне 4 седмици интервал.

Защо да ваксинираме детето си против ротавирусна инфекция?

1. Ротавирусната диария е много честа
- 95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5-годишна възраст

- Ротавирусите са най-честият причинител на диарии

- Пикът на заболяването е в ранна възраст – между 6 и 12 месеца от живота на детето. Затова ротавирусната ваксинацията се прави в най-ранна възраст до 6-тия месец ,за да може бебето вече да е защитено преди пика на заболяването.

- В България почти всяко второ дете, прието в болница по повод остър гастроентерит, е с ротавирусна инфекция

2. Ротавирусът  е силно заразен

- Добрата хигиена не предпазва бебето от болестта, тъй като вирусът е много устойчив във външна среда. Върху ръцете живее с часове.

- Преболедувалите ротавирусна инфекция бебета могат да отделят ротавируса 2 месеца след края на заболяването (т.е вече сме забравили, че детето ни е било болно, но то все още може да заразява).

- Прекарана ротавирусна инфекция „омекотява” протичането на следващата, но не предпазва от повторни инфекции. Колкото по-лека е първата инфекция, толкова по-ниска е защитата от втора зараза с ротавирус;

- Една от всеки пет ротавирусни диарии се придобива в болница (напр. детето влиза в болница за лечение на пневмония и там се заразява с ротавирусна инфекция).

3. Ротавирусната диария протича тежко при малките деца
- Колкото е по-малко детето, толкова по-тежко протича ротавирусната диария. Бебето бързо се обезводнява и развитието на тежка дехидратация налага хоспитализация

- Ротавирусната диария може да има последствия. Тя може да доведе до лактозна непоносимост, вторична непоносимост към кравето мляко, диабет тип 1 (при генетично предразположени деца) или хронично лошо храносмилане



Коментари