Публикация

Алое вера – тихият лечител

За целебните свойства на растението Алое вера има данни още от преди 2000 години. Древните египтяни са го наричали „Билката на безсмъртието”, а индианците „Тихият лечител”.


В днешно време изследванията потвърждават качествата на това растение и то се използва масово във фармацевтичната и козметичната индустрия за производството най-различни продукти.

Особеното при алоето е, че то губи качествата си много бързо след като се откъсне и бъде изложено на топлина. Затова трябва да се употребява или преработва много бързо.

Алоето е едно от най-добрите средства за поддържането на здрава кожа. С него се лекуват ефикасно най-различни кожни наранявания – от изгаряния и малки рани до старчески петна. Сокът от алое тонизира, освежавава и успокоява кожата.

Освен това е доказано, че той има много полезно действие и когато се приема вътрешно. Вече се прилага лечение на раздразнен стомах с гел от алое, който отделя естествени болкоуспокояващи салицилати, които освен, че лекуват и успокояват, имат антибактериално и антимикозно действие.

Алоето укрепва имунитета и бори инфекциите. То дори помага за поддържането на нормални стойности на кръвната захар, като активира един механизъм за насочване на енергията от храната към мускулите, вместо да я трупа във вид на мазнини.

Избягвайте да купувате от аптеките гелове от алое вера за външна употреба, защото те са синтетично обработени. Отглеждайте растението у дома. Със сока от неговите листа може да лекувате одрасквания и изгаряния, както и да овлажнявате кожата си и да третирате старческите петна.

Счупете едно листо и натъркайте с течността пострадалото място. Изчакайте поне 45 минути преди да го измиете.

За вътрешна употреба се препоръчва пресен сок от алое вера или готов концентрат от аптеката, който обаче не трябва да е топлинно обработен.

Коментари