Публикация

Кондиломите са лечими при ранна диагноза

Интервю с д-р Георги Пехливанов от Клиниката по кожни и венерически болести на Александровската болница.


Д-р Пехливанов, каква е природата на гениталните брадавици?
Тук говорим за човешкия папиломен вирус, който има около 70 подтипа, а около една трета от тях са с висок канцерогенен риск. Те предизвикват острите кондиломи. Наричат се така, защото са островърхи. Но клиничната им картина може да наподоби други вирусни инфекции, като херпес например. Понякога и специалистите могат да се заблудят в клиничното уточняване.

Какво е впечатлението ви - хората знаят ли, че става дума за вирусна инфекция?
С масовото навлизане на интернет може да се каже, че са все по-информирани, но това става обикновено, след като вече са заразени. Повече от половината ни пациенти нямат предварителна информация за половите брадавици.

Ако се предават по полов път, презервативът не е ли добра защита?
Да, в 95% от случаите се предават по полов път. На презерватива не може да се разчита много, защото той не предпазва кожата извън половите органи, а кондиломите много често засягат и пубиса, окосмената част около тях. Освен това съвсем в началото брадавиците може да са толкова дребни, че едвам ги забелязваме дори с лупа. Хората не могат да ги видят при своя партньор. Забележими са, когато станат 2-3 милиметра, но и тогава има пациенти, които не си обръщат внимание - мислят ги за нещо безобидно или за бенки.

А как да се различат?
Първо - релефни са на фона на кожата или лигавицата, цветът е тъмнокафяв, виолетов, дори сивкав. Могат да са доста различни по цвят и форма. А и с течение на времето и особено без лечение тяхната островърха форма изчезва и се превръща в плоска.

Може ли да изчезнат от само себе си?
Това е изключително рядко явление – едва в няколко процента от случаите.

Как се лекуват половите брадавици и каква е успеваемостта?
Едната схема е разрушаване на кондиломите по някакъв начин – чрез замразяване, с различни киселини, изгаряне с ток, лазер или по хирургичен път. Новите методи са съвременните локални имуномодулатори, които позволяват на организма сам да се справи, повишавайки локалния имунитет. Такъв революционен продукт от повече от десетилетие в света е препаратът имиквимод, известен като крем „Алдара”. От няколко години той е и на нашия пазар, но имаме опит с него и преди, като го набавяхме от чужбина.

-brr-

Този опит доказва много добрия ефект от препарата, с висок процент на излекувани пациенти. Той е подходящ за по-плоския тип и за по-начални кондиломи. Важно предимство е, че лечението се провежда от самия пациент, и това е добре особено за хора, които са много ангажирани, пътуват и т.н. Психологическият момент тук е също важен, като добавим и факта, че възпалителните промени са по-слаби и пациентът може да изпълнява и своите биологични функции.

Каква е вероятността брадавиците да се появят отново?
Назначаваме винаги по-дълго лечение и с цел презастраховане от рецидиви. Защото често след унищожаване на кондилома вирусът продължава да съществува в кожата и има риск от повторно образуване на брадавица. Така че е по-добре лечението да продължи. Обичайно третирането с крема продължава средно около 2 месеца – тогава резултатите са най-добри.

Ако бременната има кондиломи, това застрашава ли бебето?
Да, разбира се. Опасността е от появата на херпетична екзема. Така че независимо дали полови брадавици или генитален херпес има майката – с гинеколозите сме на едно мнение - раждането става с цезарово сечение. През бременността лечението на тези болести е рисковано, затова вниманието към профилактиката трябва да се заостри. Ако гениталният статус на жената не е добър, тя не трябва да забременява.

" }-->

Коментари