Публикация

За хляба и солта

Международна организация, която следи употребата на сол в храните, е направила анализ на различни видове хляб и е установила, че съдържанието на натриев хлорид често надвишава препоръчителните дози.


Резултатите показват, че най-много сол има в по-скъпите марки. Законът задължава производителите да посочват върху опаковката количеството сол, но това не винаги става и купувачите се заблуждават, че се хранят здравословно.

Специалистите предупреждават, че злоупотребата със сол увеличава опасността от хипертония, инсулта и ранна смърт.

В България бе въведен стандарт и за хляба, но на пазара се продава толкова много видове опакован или в насипно състояние хляб, че не винаги става ясно какво съдържа даденият продукт.

Най-добрият вариант е сами да приготвяте хлебните изделия, които консумирате, тъй като само така ще сте сигурни какво ядете.

Коментари