Публикация

Ракът на устата е на шесто място в онкологията

Ракът на устната кухина заема шесто място сред онкологичните заболявания, както у нас, така и в Европа. Това коментираха специалисти на Първия национален конгрес по лицево-челюстна и орална хирургия.


Във форума се включиха над 110 участници, като част от тях са гости от редица европейски държави. У нас лицево-челюстните хирурзи се броят на пръсти – те са едва 47, докато оралните са 200.

За съжаление и тази област в медицината не е достатъчно финансирана от здравната каса, оплакаха се специалистите. Най-скъпата операция е 830 лева, които понякога не могат да покрият дори имплантите, които са нужни на пациента. За подобна операция в европейските страни се плащат суми в размер на около 25 000 лв.

Ето защо както в ортопедията, така и в лицево-челюстната хирургия, пациентите се налага да си купуват сами скъпо струващите материали.

Най-честите операции, които се правят у нас, са свързани с онкологията. Следват интервенциите, налагащи се заради счупвания вследствие на инциденти, като травматизмът се нарежда веднага след този на крайниците. Една не малка част от операциите са свързани и с възпалителните процеси в областта на лицето и шията.

„Стремежът на хирурзите през последните години е освен да лекуват пациентите, да се погрижат и за възстановяването на естетическия вид. По този начин се гарантира нормалното функциониране на човека.

Ние се сблъскваме с хора, които поради диагнозата си не могат да се интегрират в обществото, не искат да излязат навън, не могат да се хранят“, коментира председателят на Сдружението на оралните и лицево-челюстните хирурзи в България доц. д-р Антон Джоров.


Коментари