Публикация

Вкус, аромат и релакс... в чаша

Дори и да не сте сред любителите на чая, не ви ли звучат примамливо специалитети като: бял чай в композиция от ароматизирана смес – шоколад и сметана, или черен чай със стафиди, кубчета папая, цветове от роза и слънчоглед, или зелен чай с настърган чипс от кокосов орех и ванилия?


Истината е, че неведнъж сме говорили за чая и неговите безспорни полезни свойства. Този път обаче решихме да погледнем от практическата страна на нещата, а именно – как да изберем подходящия за нас чай и по какъв начин да приготвим любимата напитка.

За целта се срещнахме с Мария Янкова, управител на фирма, която внася над 200 вида чай за България. „Нека направим малко уточнение. Това, което най-често наричаме „чай”, в България е всъщност настойка, приготвена от различни билкови или плодови смеси. Ценителите на благотворната течност използват думата „чай” за напитка, в която има чаено растение.”

Оказва се, че за да стигне до нас, истинският чай минава през няколко сита. „Едва четвъртата пресявка е тази, която достига до потребителя чрез познатите ни филтърни пакетчета” – обясни нашата събеседничка. „Ето защо, ако искате да пиете качествен чай, най-добре си вземете насипен.” Тук идва следващата въпросителна. Бял, черен или зелен чай да изберем, ароматизиран или не? „Всъщност действително се затруднявам да определя кой е любимият чай на нашите клиенти.

Всеки има различен вкус. Моята препоръка е, ако сте се спрели на белия чай, запарката да трае не повече от 2-3 минути, а водата трябва да е около 60 градуса. С по-топла вода (65-70ºC) се залива насипният зелен чай (независимо дали е чист или ароматизиран), за да запази ценните си съставки” – продължава Мария Янкова.

Най-универсална е рецептата за приготвянето на черен чай – нужна ни е кипяща вода и от 3 до 5 минутки търпение. Ако искате вашата тъмна ароматна напитка да ви окаже ободряващ ефект, не чакайте повече от посоченото време. Най-важно е да запомните, че чаят не се вари! Вече кипналата вода се чака да изстине до нужната температура. За една чаена чаша (250 мл) се предвиждат около 1,5-2 г чай - приблизително равна чаена лъжичка.

Пие ли ви се обаче нещо различно? Мария Янкова сподели една от любимите си рецепти. Ако искате да си приготвите чаен пунш -  зимен специалитет в Германия, – трябва да смесите 0,5 л силен черен чай (Ceylon, Assam или др.) и 0,5 л зимен плодов чай. След това добавете една чаена чаша червено или бяло вино.

Добавете настъргани кори от 1-2 портокала и 1 лимон, както и малко прясно изцеден сок от лимон и от 2-3 портокала. Оставете всичко на котлон на ниска температура за около 15 мин, без да завира. Ако искате пуншът да стане силен, може да го овкусите с кафяв ром. Ако пък предпочитате газиран нюанс, добавете шампанско на вкус.

-brr-

Друг интересен чай „с мек вкус и ванилов нюанс” е Ройбос. Мария ни разказа, че родината на тази билка е Южна Африка. Ройбос е безкофеинов, затова понякога се предпочита и пред зеления чай. Той е с много малки количества танин и може да се консумира в неограничени количества, включително от бременни, кърмачки и деца, хора със сърдечно-съдови заболявания, или пък вечер, без да се притеснявате от смущения в съня.

Хората с натоварено ежедневие също ценят освежаващото му въздействие и го включват в интензивната си работна програма като ободряваща и утоляваща жаждата напитка. Съдържа антиоксиданти и ограничава действието на свободните радикали. Укрепването на имунната система и забавянето на процесите на стареене са също в списъка с полезните му свойства.

Десетки са видовете чай, на които можете да се насладите. Няма как да ви опишем безкрайната палитра от ухания и галещи сетивата нотки на жизненост и уют, които може да ни донесе една ободряваща чаша. Само ще вметнем, че не случайно чаят е най-консумираната напитка в света след водата.

Ето защо и начините му на пиене и приготвяне са безкрайно много. По принцип ценителите консумират ароматното изкушение, без да го овкусяват допълнително. Традиционният начин на пиене на чай в България обаче включва резен лимон и мед (или захар). Тази комбинация подобрява вкусовите качества и повишава витаминозната стойност.

Друг предпочитан метод е добавянето на мляко. Но съвременната наука е на мнение, че млякото неутрализира съдържащите се в чая танини и намалява киселия вкус.

Не се колебайте да творите, защото вие сами също може да експериментирате и да си направите своя любима рецепта – за събуждане сутрин, за отмора вечер, срещу стрес, за ободряване и добро настроение.


Коментари