Публикация

За кожата с любов...

Интервю с д-р Росица Денчева, дерматолог в Дерматологична клиника „София”.


Д-р Денчева, вярно ли е, че кожата е огледало на общото състояние на организма?
Вярно е! По вида на кожата и наличието на редица изменения може в много голяма степен да се съди за здравословното състояние на човека. Отпечатък върху кожата дават много заболявания на вътрешните органи, на нервната система, хормоналните проблеми.

Кои са най-честите оплаквания, с които се срещате? Не говоря за тежките кожни заболявания, а за тези, които не застрашават чак толкова здравето, но са много неприятни за външния вид.
Според възрастта най-честите проблеми са различни. В младежка възраст най-честият проблем е акнето, което често се подценява и остава нелекувано дълго време. След преминаване на пубертета сред естетичните проблеми най-често обсъжданите теми са начините за справяне с проявите на стареещата кожа. При това не само на кожата на лицето, която беше единствен акцент дълги години, а на цялото тяло. С напредването на годините по кожата се появяват тъмни петна. Това, разбира се, може и да е сезонен проблем през лятото, резултат от излагането на действието на ултравиолетовите лъчи на слънцето, но често става въпрос за възрастово изменение. С настъпването на зрелостта по лицето се появяват първо фини линии, които след това стават бръчки. Загубата на тургор и еластичност също се срещат често. Разширените малки кръвоносни съдове по лицето и тялото са причина много хора да посещават дерматолога.

Кога човек трябва да започне прилагането на антивъзрастови мерки, за да бъдат те най-ефективни?
Още от детството трябва да започне предпазване от слънцето. Непремереното излагане на ултравиолетова светлина не само увеличава опасността от кожен рак с годините, но и значително състарява кожата. Така на практика слънцезащитните кремове са първото средство за борба с белезите на възрастта. Следващите стъпки в специфичната грижа за кожата би трябвало да се имат предвид след 25-30 години, когато трябва да сме по-прецизни по отношение на избора на козметични продукти. След 28-30 години включваме продуктите с хиалуронова киселина и препоръчваме инжектирането на различни мезотерапевтични коктейли, които възстановяват хидратацията и еластичността на кожата.

Хората трябва ли да се консултират с дерматолог за козметиката си, или могат да разчитат на консултантите в съответните магазини?

Много добре би било, ако дори хора със здрава кожа се обръщат към дерматолог за съвет как да я поддържат. Това е особено важно за хората със склонност към кожни проблеми – зачервявания, излющване, разширени капиляри, поява на различни пъпки. На практика правилният избор на козметика е една от основните стъпки за оптимално съхраняване на здравата и младежки изглеждаща кожа.

-brr-

Вече стана въпрос за разширените капиляри, но за тях много хора смятат, че няма как да се отстранят.
Не е вярно, през последните години напреднаха изключително много технологиите по отношение на естетичната медицина и можем да се справяме с въпросните капиляри. Важно е да се знае, че капилярите, особено по краката, са външна проява на едно общо състояние – слабост на съдовата стена. Често разширените капиляри предшестват появата на разширените вени. Затова заедно с козметичния проблем трябва да се решава и по-глобалният проблем с кръвоносните съдове. Това включва промяна на заседналия начин на живот, здравословно хранене, понякога се налага носене на ластични чорапи и прием на някои съдоукрепващи препарати.

А как се преодолява чисто козметичният дефект?
Най-често чрез лазерни процедури - тази техника много напредна през последното десетилетие и стана много ефективен метод. Справянето с разширените капиляри има не само козметичен ефект, но и подобрява комфорта и качеството на живот. Спира болката, дразненето, чувството на парене и подуване. Към лазерни процедури е добре да се прибягва обаче винаги след консултация с лекар и по възможност процедурата да се осъществява от специалист.

Другият широко разпространен проблем е акнето...
През последните години то се появява не само в младежката възраст. Причините са свързани с начина на живот. Особено при жените, които все по-често работят под стрес, който от своя страна причинява моментни хормонални проблеми и съответно – акне. Храната също е много важен фактор. Бързото хранене „избива по кожата”.

Как да се избегнат трайните белези след преминаването на острата фаза на акнето?
Белезите най-често остават след механично травмиране при опити за справяне с възпалените зони в домашни условия пред огледалото. При механичното травмиране на кожата възпалението навлиза в дълбоките части на кожата и в дългосрочен план води до поява на различни по дълбочина белези. Не препоръчвам и лечение от типа „приятел или съседка ми каза с какво да се мажа”. Важно е дерматолог да определи схемата. В момента правим кампания за диагностика и лечение на акне и установяваме, че посещението при лекаря в множеството от случаите е едва след задълбочаване на проблема, а не в ранните му стадии, когато лечението би било по-ефективно. Ранната консултация и навременното лечение гарантират най-добрия резултат.

С какъв съвет ще се обърнете към хората, които искат да имат здрава кожа?

Здравословният начин на живот, без пушене или пребиваване в задимени помещения, адекватната двигателна активност, достатъчен нощен сън, рационалното хранене са най-добрите методи за здраво тяло по принцип и за здрава кожа. При възникване на проблем е най-добре да потърсите навременна консултация с дерматолог, а не да се провежда самолечение.

-------------------------------------------------------------------------------------------
*За консултации и допълнителни въпроси: 02/4721356; 0879 051503




Коментари