Публикация

Здравето на българските граждани - по-важно от икономическите интереси

Отворено писмо на Гражданска инициатива „България без дим”


Седмица преди изборния ден Гражданската инициатива „България без дим” призовава кандидатите за президент на Република България, членове на общински съвети и градоначалници да изразят категоричната си подкрепа за възстановяването на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Мълчанието на кандидатите по тази тема по време на кампанията създава увереност у избирателите, че те нехаят за здравето на своите избиратели и бъдещите поколения на България.

С решението си от май 2011 г. Върховният административен съд потвърди безапелационно, че здравето на гражданите и децата на България представляват по-висок ценностен императив за държавата от икономическите интереси на тютюнотърговците или която и да било друга прослойка. И че тъкмо достъпът до незадимена и безвредна обществена среда представлява изконно човешко право, а не възможността на пушачите да удовлетворяват никотиновата си зависимост.

Очакваме българските политици да потвърдят, че споделят тези азбучни истини.
На кандидатите за президент припомняме, че осигуряването на здравословна околна среда, чиста от тютюнев дим е първа стъпка към постигането на просперитет и подобрено качество на живота на техните избиратели – българските граждани. Възстановяването на държавността е тяхна първостепенна задача като кандидати за върховния пост в държавата, а пътят към него минава през отстояването на колективния здравен интерес на нацията, в синхрон с постиженията на Обединена Европа в областта на ограничаване на тютюнопушенето.

Кандидатите за кметове и общински съветници трябва да помнят, че тяхна е силата и отговорността да осигурят животворна и чиста от тютюнев дим обществена среда на своите избиратели. Това направиха колегите им в Кюстендил, превръщайки общината в първата свободна от тютюнев дим обществена територия в страната от 2010 г.

Действащата в момента в България правна и административна уредба в областта на здравеопазването е предназначена да насърчава и увеличава тютюнопушенето, вместо да го намалява и елиминира. Като избиратели и активни граждани, очакваме нашите кандидати на изборите да работят категорично за промяната на тази система и за възстановяването на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Гражданската инициатива „България без дим” очаква категоричните отговори на кандидатите за президент, общински съвети и кметове преди изборите и ще ги оповести на уеб сайта си и чрез средствата за масова информация.

За повече информация: www.bezdim.bg или тел. 0884 806655


Коментари