Публикация

5 основни правила за здрави зъби и венци

Правилната устна хигиена предпазва не само зъбите, но и цялото тяло. Нелекуването на зъбния кариес и заболяванията на венците води до силна болка, загуба на зъби и до разрушаване здравето на други органи и системи в организма.


1. Правилна устна хигиена
Четкайте зъбите си сутрин и вечер с добре подбрана четка и паста за зъби. Използвайте зъбни конци за почистване на междузъбното пространство. Това ще отстрани зъбната плака, която представлява колония от бактерии, причиняваща зъбния кариес. Киселинността е един от основните фактори за образуване на зъбния кариес. Четкайте и езика.

2. Флуорна профилактика - тя е индивидуален избор на всеки!
Консултирайте се с лекар по дентална медицина. Никога не прилагайте повече от една форма на ендогенна флуорна профилактика (прием на флуор вътрешно - флуорни капки и таблетки, флуорирано мляко, минерална вода с високо съдържание на флуор, флуорирана готварска сол)!

Ендогенната и локалната (флуорни препарати, прилагани върху зъбите - пасти за зъби, разтвори за плакнене с флуор, флуорни лакове и гелове, дъвки с флуор и др.) флуорна профилактика могат да се комбинират.

3. Правилно хранене
Консумирайте   твърда,   богата   на   белтъчини, но бедна  на захар храна.  Избягвайте честото хранене със сладки, тестени и лепкави храни.

4. Дъвчете дъвки без захар
След хранене, ако нямате възможност да си измиете зъбите, дъвчете дъвки без захар. При дъвченето се отделя голямо количество слюнка, която разрежда образуваните киселини.

5. Профилактичен преглед при лекар по дентална медицина два пъти годишно
Това е важно условие за ранна, навременна диагноза и навременно лечение на заболяванията на зъбите, венците и неправилната захапка.

" }-->

Коментари