Публикация

Признаци на депресията и как да я преодолеем

Депресията се проявява с различни усещания – от чувство на тъга, на безнадежност, нещастие, потиснатост, лошо настроение и самочувствие до самоненавист и мисли за самоубийство.


Повечето хора изпадат в такива състояния от време на време, но ако тези чувства на тъга, гняв или разочарование започнат да пречат на нормалния живот и продължават по-дълго време, това се нарича клинична депресия и тя трябва да се лекува от специалист.

Какво представлява клиничната депресия и какви са начините за справянето с нея:
 
Причини
Депресията може да се причини от хормонални промени – генетично обосновани или причинени от стресиращо събитие. Има и някои заболявания, които водят до депресия, като продължително боледуване, съпроводено с болки, рак и понижена функция на щитовидната жлеза. Депресията при децата може да е причинена от затруднения в училище или от агресия от страна на съученици. Изследванията показват, че децата на разведени родители са по-склонни към депресия. Възрастните хора могат да развият депресия от социалната изолация или стресираща работна среда.

Признаци и симптоми

Ако изпадането в депресия се случи внезапно и е свързано с някакво събитие, признаците са по-видими. Загубата на интерес към случващото се наоколо и тъгата са ясни индикации. Има и други признаци, като възбуденост, неспокойство, раздразнителност, драматична промяна на апетита /често съпроводена с напълняване или отслабване/, трудно концентриране, умора и безсилие, чувства за безнадежност и безпомощност, за безполезност, за вина, самопрезрение. Също така изолиране от околните и самовглъбяване. При тежка депресия се появяват и халюцинации и самозаблуди.
 
Лечение

Съществуват различни антидепресанти, но те трябва да се приемат само по лекарско предписание. Тези лекарства дават и някои странични ефекти, които трябва да се вземат предвид. Много важно е лекарското наблюдение на пациента с депресия, докато той приема лекарства. Особено на децата и възрастните, на които им идват самоубийствени мисли, защото действието на лекарствата е постепенно. При някои случаи на депресия се прилага хормонална терапия

Терапия и групи за подкрепа

Понякога страничните действия на антидепресантите задълбочават депресията и тогава психотерапията е много полезна. Тя открива и преодолява причините за депресията. Общуването с хора, които също страдат от депресия, оказва благотворно влияние. Съществуват организирани групи за подкрепа на пациенти с хронична депресия.

Присъдата
Хората, които страдат от депресия, не са заразно болни, изолирането им може само да влоши нещата. Няма нищо срамно в консултацията с лекар или в посещаването на терапевтични сесии. Единственият начин за справяне със състоянието е да се признае, че има проблем и да се предприемат действия за неговото решаване. Депресията не може да се излекува с воля, необходима е и лекарска намеса. Няма възраст, в която депресията да е нормално явление. Споделянето на проблема също помага.

Коментари