Публикация

Д-р Б. Бонев: Очакваме увеличаване на болните с хепатит

Очаква се ръст на болните от хепатит в Плевен и областта, през последните две седмици са регистрирани 22 пациента със заболяването, срещу 45 за предходния период, каза д-р Бонеслав Бонев, директор на Дирекция „Противоепидемичен контрол” в РЗИ.


Той поясни, че болните, които са регистрирани, са от Ставерци,  Червен бряг, Долна Митрополия, Буковлък, Кнежа, Реселец, Петърница,  Опанец и Подем - населени места с концентрирано ромско население.

Епидемиологът обясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки за ограничаване на заболяването. Издирени са всички контактни, насочени са към личните лекари за изследване и профилактика с гама-глобулин за лицата до 17-годишна възраст.

Той препоръча да се спазва висока лична хигиена и поддържане на добро санитарно-хигиенно състояние на домовете. Също така е добре обилно да се  измиват  плодовете и зеленчуците преди употреба. При съмнение за заболяване е необходимо незабавно да се търси специалист за преглед, изследване и своевременно лечение, съветва д-р Бонев.

Той припомни, че последният бум на болни с хепатит в Плевенско е бил през 2005-2006, но сега отново се е натрупало население с нисък имунитет и след като има източници на заболяването - отново ще има много болни.

Засегнати са предимно селища с ниска здравна култура и най-често от хепатит боледуват роми. Инкубационният период на заболяването е 45 дни и чак тогава се появяват клиничните симптоми. Те са отпадналост, мускулни болки, увеличение на черния дроб, пожълтяване на склерите на очите и на кожата. За предпазване от заболяването е необходимо спазването на добра лична хигиена.

Коментари