Публикация

Светът в... чиния

Традициите не са това, което бяха. Ех, едно време какви традиции имаше... Така биха коментирали комиците необузданото поведение на националните нрави и обичаи.


Без паспорт и виза те преминаха границите и се настаниха на чужди трапези, вкараха непознат аромат и в българските поселища, заплашвайки да изместят баницата и сармите. Това едва ли ще се случи, защото на нашенеца не му останаха много читави неща, затова и ще се държи за традициите си като европеец за фондове. Но това не пречи да разнообразим менюто и да отворим вратичката на фурната заедно с поляци, немци или литовци. Да ви е сладко!

Пълнени гъби с кайма от Италия
Този ордьовър е типичен за региона Абруцо и задължително присъства на коледната трапеза. Не изисква специални кулинарни умения и става сравнително бързо, така че не се колебайте.

Необходими продукти (за около 4 души):
16 по-големи гъби, 100 г кайма, 1 голяма скилидка чесън, магданоз, 1 яйце, галета/хляб, олио/зехтин, сол

Начин на приготвяне:
Отделят се пънчетата на гъбите и заедно с шапките се сваряват леко във вода с щипка сол. Прави се смес от каймата, ситно нарязания чесън, магданоза, яйцето и сол на вкус. Към сместа се прибавят нарязаните на ситно пънчета на гъбките. Добавят се галета или трохи хляб и всичко се разбърква.

Шапките се пълнят със сместа, поливат се с мазнината и се запичат в умерена фурна.

Пироги с кисело зеле от Полша
Има всякакви видове сладки и солени пироги, за Коледа обаче традиционни в Полша са тези с кисело зеле и гъби. Приготвянето им е сравнително трудоемко, но определено си заслужава.

Необходими продукти (за около 4 души):

За тестото:
300 г брашно, 1 яйце, сол, вода

За плънката:
400 г кисело зеле, 1 глава кромид лук, 150 г гъби, 80 г масло

Начин на приготвяне:
Зелето, лукът и гъбите се нарязват на ситно, след което се задушават в масло.
Брашното се пресява. В него се прави кладенче, където се сипват яйцето, солта и малко вода. Размесва се меко тесто,  разточва се на тънка кора, от която се изрязват кръгове с диаметър около 6-8 см.

В средата на всяко кръгче се слага пълнежът, кората се свива на две и краищата й се слепват. Получените пироги се пускат в тенджера с вряща подсолена вода. При изваждането не бива да се слагат един върху друг, за да не се слепнат. След това могат да се запържат за няколко минути, за да станат хрупкави. Това ястие обикновено се гарнира със заквасена сметана.

-brr-

Пълнени яйца по италиански
Тази италианска рецепта е чудесен избор за предястие. Пълнените яйца позволяват да развихрите въображението си при украсата, като им придадете по-ефектен и уникален вид.

Необходими продукти (за около 4 души):
6 яйца, 50 г майонеза, сол, черен пипер, мариновани гъби със зехтин и оцет (може и от буркан, както и с друг вид марината)

Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват. Когато изстинат, се срязват наполовина по дължина. Отделя се жълтъкът от белтъка на яйцето. Жълтъците се разбъркват с майонеза, сол и черен пипер на вкус. Белтъците на яйцата се пълнят с получената смес и се декорират с по една маринована гъбка отгоре. За украса може да се добави още стръкче магданоз или босилек.

Италиански печени пилешки бутчета  
Печените бутчета са подходящи за основно ястие. Ако стриктно спазите рецептата, ще се удивите от аромата, който зехтинът и розмаринът придават на ястието. Рецептата е изключително лесна.

Необходими продукти (за 4 души):
4 пилешки бутчета, 4 пресни стръка розмарин, сол, червен пипер, зехтин

Начин на приготвяне:
Бутчетата се измиват, кожата се повдига и под нея се поставя цяло стръкче розмарин. Бутчетата се овкусяват със сол и червен пипер, след което се нареждат в тава за печене. Обилно се поливат със зехтин и се пекат в умерена фурна.

Типичен литовски сладкиш
Десертът, който ви предлагаме, е традиционен за Литва. Рецептата е лесна и не изисква печене. Прилича на известния у нас сладък салам, но литовците залагат на шоколада, който прави десерта с по-плътен вкус.

Необходими продукти:
2 пакета обикновени бисквити, 125 г масло, 2 с.л. захар, 100 г млечен/черен шоколад, 100 мл прясно мляко, ванилия

Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошават в голяма купа. Прибавят се маслото, захарта, ванилията, както и половината от прясното мляко. С останалите 50 мл шоколадът се разтопява на водна баня и се прибавя към останалите продукти. Всичко се разбърква, докато заприлича на твърдо тесто.
Сместа се изсипва върху прозрачно кухненско фолио и през него с помощта на ръцете се оформя руло. Обвива се с фолиото, след което сладкишът трябва да престои в хладилника за една нощ. 

-brr-

Немски джинджифилови сладки
Джинджифиловите сладки са изключително популярни в Германия, Холандия, Австрия, Полша, Франция и Северна Италия, особено около коледните празници. Ние ви предлагаме основната рецепта, по която германците правят вкусните курабийки.

В зависимост от предпочитанията ви можете да омесите по-меко тесто. От по-твърдото ще получите по-скоро курабийки или бисквити. Тези сладки в никакъв случай не бива да се прегарят, защото ще станат прекалено твърди! Бъдете много бдителни над фурната.

Необходими продукти:
3 ч. ч. брашно, 1 ч. л. сода, 1 ч. л. бакпулвер, 125 г масло, ½ чаена чаша кафява захар, ½ чаена чаша мед, 1 яйце, 2 ч. л. смлян джинджифил, 2 ч. л. канела, 1 ч. л. смлян карамфил

Начин на приготвяне:
В голяма купа се смесват брашното, содата, бакпулверът, джинджифилът, канелата и карамфилът. Отделно се разбъркват маслото със захарта, меда и яйцето. Получената смес се изсипва при сухите съставки в купата. Прави се твърдо тесто, като се добавя още брашно, ако е необходимо. Оставя се да престои в хладилника за 45 мин.

Върху набрашнена повърхност се разточва тестото, докато се получи пласт с дебелина 5 мм. С помощта на формички или чаша могат да се изрежат кръгчета и полумесеци.

Сладките се пекат в тава, застлана с домакинска намаслена хартия. Фурната трябва да бъде предварително загрята на 180˚. Пекат се около 10-15 минути или докато леко покафенеят.    

Сладките могат да бъдат декорирани по ваш вкус, но ето и няколко идеи:
-  да се потопят в разтопен шоколад;
-  да се направи глазура от пудра захар и лимонов сок;
-  да бъдат слепени с шоколад или предпочитано сладко.

Глювайн – традиция от Германия
Един от първите предвестници за наближаващите коледни и новогодишни празници в Германия са отворените базари, измежду които се носи омайният аромат на глювайн – германско червено греяно вино, към което са прибавени специални подправки.  
Различните части на Германия предлагат богато разнообразие от рецепти, по които се приготвя топлата слабоалкохолна напитка. Класическата рецепта включва червено вино, към което се прибавят основните подправки: канела, карамфил, цитрусов плод, захар.

Глювайнът се нагрява на слаб огън до около 80 ˚С, като в никакъв случай не бива да се кипва, тъй като ще изгуби ароматните си качества. Понякога за по-богат вкус се прибавят индийско орехче, бахар или парченца ябълка. Някои включват към съставките коняк, ром или ликьор, за да се вдигне градусът на напитката. В Германия глювайнът по традиция се приготвя с червено вино, в Северна Италия го предпочитат с бяло, а в Австрия са популярни и двете.

Домашно приготвеният глювайн позволява съставките да се слагат в зависимост от предпочитанията: с по-силен или по-слаб аромат, с повече или по-малко захар. По традиция греяното вино се пие от високи прозрачни чаши с дръжки. На коледните базари обикновено го предлагат в красиви порцеланови чаши.

Типичната украса включва резенче цитрусов плод и пръчица канела. Обикновено се сервира с джинджифилови сладки или меденки. Освен със сладкиши вкусът на глювайна чудесно се съчетава и с печено месо. Неслучайно топлата напитка винаги се продава и на щандовете за наденички.
 
Освен превъзходни вкусови качества германското греяно вино в малки количества (една чаша дневно) притежава благоприятни за здравето свойства. Действа както профилактично, така и облекчаващо при простуда, кашлица, инфекциозни заболявания, дори стрес и преумора.

 

Коментари