Публикация

Дънките – модерни и актуални

Дънкови крачоли има във всеки гардероб - без разлика от пол, възраст, социален статус, занятие. И то по няколко чифта.


Идеята за първите джинси е на американеца Леви Страус, който през 1853 година поръчал плат за палатки от Генуа, за да направи здрави работнически панталони. И тъй като на материала имало щампа Genes, започнали да ги наричат джинси. После Страус поръчва плат от френския град Ним и така се пръква и другото им популярно име – деним.

След стотина години от панталони за работяги и каубои стават предпочитани дрехи за хипита и бунтари. В не толкова далечното наше минало бяха табу за младежите и с дънки се фукаха само децата на международните шофьори. Джинси в магазините нямаше. 

Сега тези панталони са станали втората ни кожа, защото се навличат от всички. И модните корифеи никога не ги пропускат в колекциите си. Ив Сен Лоран е казал, че съжалява само за едно – че не е измислил дънките. 
Независимо от възраст, стил, мода, килограми и височина всяка дама трябва да има поне един чифт.

Широки или тесни – изберете сами, тъй като дизайнерите както винаги са на различни мнения. Но с гол тумбак – дотук. Най-после царува високата талия, по-подходяща и за не толкова плоски коремчета.
Тесният крачол продължава да се вихри по подиумите, но стои добре само на стройни крака. За по-закръглените са широките дънки, които също са много актуални този сезон.

Триумфално шества и грънджът – дупки и големи джобове, но с мярка.
Моден хит са дънките от еластичен деним, както и комбинация с велур и кожа.

Още от пролетта се носят дънките клош, като разкрояването може да започне както от коляното, така и от бедрата. Класическите кройки много не вървят.

Актуални са цветовете тъмно- и светлосиньо, черно, бежово, синьо. Но много модни къщи налагат цветните дънки, златисти оттенъци, бродерии и капси. 

Избелелият деним не изпуска челните позиции, но ще сте фешън и с тъмни дънки, ако не харесвате изтърканите. Не искате ли да се бръкнете с няколко стотачки за "Армани", "Кавали" или "Долче и Габана", можете да се оправдаете със световния бойкот срещу тях, тъй като продължават избелването с вредния кварцов пясък.
Идеалният аксесоар за дънките този сезон е широкият колан с интересна катарама, за да привлича вниманието върху високата талия. 
Изборът на джинси зависи не просто от модата, а от тялото и стила на всяка дама. Перфектният чифт дънки превръща дефекта в ефект – вталява пълничките и прави по-апетитни кльощавите. 

Джинсите с висока талия измамно издължават фигурата. На слабите девойки им отиват кюнести кройки, но майките им трябва да изберат по-широки и разкроени. Според мнозина ръфаните, кълцани и дупчени дънки не са за преминалите Христовата възраст. 

Дънките не се киснат повече от два часа, перат се и се гладят откъм вътрешната страна.

Тези дрехи са толкова популярни в цял свят не просто заради здравината си, а защото на всички ни е удобно в тях. Пък и могат да се носят практически навсякъде. Тези в ежедневието са практични, в службата – делови, а на парти – секси. Затова и в гардеробите ни има по няколко чифта. 

Коментари