Публикация

Вода + масаж = пълен релакс

Вероятно не съществува човек, който да не е чувал за джакузи. Марката, станала нарицателно име за хидромасажни вани.


Сигурно и малцина са тези, които биха отказали да си осигурят подобен комфорт у дома. И не става въпрос само за снобизъм. Всъщност на удоволствието от бълбукащите мехурчета са се наслаждавали още древните римляни, плацикайки се в подобни съоръжения преди хиляди години. Освен релаксиращия ефект, който никак не е за пренебрегване, масажът с вода лекува и редица здравословни проблеми. В какво именно се крие силата му и какво точно представлява, ни разказа Евгени Манолов, специалист кинезитерапевт.

„Хидромасажът бива два вида - душов и струев. Душовият е много по-лекият от двата. Струевият или по-известен като „шарко душ” представлява водна струя с високо налягане, насочена към различни части на тялото. При този хидромасаж са важни накрайникът и налягането на водата. То обикновено е от 1,5 до 2,3 атмосфери. Слабото налягане се използва за третиране на по-нежните участъци на разстояние от 10 до 30 см. Водна струя с 2 или 3 атмосфери налягане се прави от 3 и повече метра в посока от краката нагоре, като се избягват меките части”, разказа специалистът. 

Когато струевият душ е под вода, е по-ефикасен и се нарича тангентор. Той образува кожна гънка от около 20 см. Придвижването на тази гънка по цялото тяло всъщност прави масажа. Посоката е както при класическия масаж - от горе надолу по пътя на лимфата към лимфните центрове. Те са разположени на врата, под мишниците и при свивката на краката. Има значение дали ще се започне напречно или надлъжно по тялото. Надлъжното е по-добрият вариант. След това преминава в спираловидно и зигзагообразно. 

Въздействието може да бъде механично, термично и химично. Механичното е с помощта на силата на струята, термичното зависи от температурата на водата, а химичното - от използваните соли и минерали.

„За хидротерапията се използва индиферентната температура или зоната на комфорт, която е от 30 до 40 градуса и тук всеки градус има значение. 38-39 градуса на водата ни правят вяли и отпуснати”, казва специалистът.

Температурата на водата оказва огромно влияние при лечението на различни заболявания. Хидромасажът е целебен и приятен, но има някои неща, с които е добре да се съобразите, преди да се подложите на него, а консултацията със специалист е задължителна. Подходящ топлинен диапазон за всички е 34-37 градуса. Температурата в зоната на комфорт се използва за релаксация на нервната система и лечение на различни психосоматични заболявания. Отпускането на мускулите води до успокояване на нервите. С гореща вода се третират и ставни заболявания, които обаче са в хроничен период, тоест няма възпаление. 

Ако обаче страдате от високо кръвно налягане, потапянето в гореща вана е противопоказно. За свалянето му може да облеете само долните крайници с гореща вода. При онкологични заболявания също не се препоръчва затопляне на тялото, а обратното – охлаждане. Въпреки че загряването води до успокояване на болката, при инфекции не се използва, тъй като ефектът е кратък – в рамките на 2-3 часа, но след това се обострят и разпространяват. Хидромасажът се избягва и при наличието на повърхностни рани и екземи. „Погрешно много хора смятат, че като имат болки в кръста или във врата, затоплянето на мястото ще им помогне. Обикновено това води до задълбочаване на проблема и усложнява лечението”, предупреждава Евгени Манолов. 
Хладката вода свива кръвоносните съдове, а топлата ги разширява. Именно тези два ефекта върху тялото са в основата на хидротерапията.

Ако не възнамерявате да мързелувате блажено във водата, а искате да поплувате или да правите гимнастика, препоръчително е температурата да е около 22-24 градуса. По този начин ще се радвате и на добра физическа форма, тъй като съчетанието между упражненията и благотворното влияние на водата е ненадминато. Един сигурен начин да се отървете от портокаловата кожа!

Използването на контраста в температурата на водата е добър метод за тонизиране на тялото. Свалянето на градусите обаче трябва да става постепенно, като достигнете най-много до 30. „Някои казват, че водата трябва да е или гореща, или студена и стигат до 20 градуса, но това е прекалено контрастно. В резултат човек се чувства като парцал. Оптималният марж е от 31 до 37 градуса”, съветва кинезитерапевтът.

За хидромасаж се използва както минерална, така и обикновена вода. „В България минералната вода е слабоминерализирана, но пък с висока активност. Затова и първата процедура трябва да е с продължителност около 2 минути и всяка следваща да се увеличава с по 30 секунди.”

Към обикновената вода се добавят различни соли и минерали в зависимост от целта на терапията. Най-важни са розмарин и хвойна. Лековитостта на морската сол (най-добрият вариант е от Мъртво море) е известна отдавна и широко използвана. „За отпускане може да добавите няколко капки магнезий във ваната или пък след банята да намажете тялото си с магнезиево олио”, препоръчва Евгени Манолов.  Човешкото тяло е като гъба и попива полезните вещества, разтворени във водата.

Престоят в хидромасажната вана трябва да е от 15 до 30 минути и през ден. Това е абсолютно достатъчно, за да се отърси човек от стреса и да се почувства като новороден.     

Коментари