Публикация

Василена Самарова е „Бебе 2012”

За тринайсета поредна година списание „9 месеца“ награди последното бебе, родено на територията на България в последните часове на 31 декември, и първото дете, родено през Новата година.


В навечерието на Новата година и в първия й ден са се родили 235 бебета – с 16 по-малко в сравнение с миналогодишната кампания „Бебе 2011”.

Болница рекордьор за 2011 г. с най-много раждания в страната е столичната ІІ САГБАЛ „Шейново“, където са проплакали 3644 бебета. С 3563 раждания втората позиция заема УАГБ „Майчин дом“-София. На трето място е  I САГБАЛ „Света София“ с 3271 раждания. Болницата с най-малко раждания в страната е МБАЛ „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Златоград. През 2011 г. там е проплакало само едно новородено.  

Последното бебе за 2011 г.:
Янко Емилиев Шарков е роден на 31 декември 2011 г. в 23 ч. и 58 мин. в МБАЛ „Пазарджик“ по време на дежурството на д-р Стоянов, д-р Кобаков, акушерката Дулчева и неонатолога д-р Захариева. Момченцето се е родило по естествен път, с тегло 2.4 кг и дължина 44 см. Майката на Янко е 16-годишната Емилия Шаркова от село Алеко Константиново и това е нейното първо раждане.  

Първото бебе за 2012 г.:
Василена Василева Самарова е родена на 1 януари 2012 г. в 00 ч. и 01 мин. в МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“, Дупница, с помощта на екипа: д-р Михаил Ангелов, д-р Емилия Помакова и акушерките Георгиева и Пехливанова. Момиченцето се е родило по естествен път, с тегло 3.25 кг и дължина 47 см. Това е второто раждане за 25-годишната Ина Треновска от Благоевград – майката на Василена. Преди отпуска по майчинство тя е работила като барман, а таткото на Василена – Васил Самаров, доскоро е работил в автомивка, а днес е на борсата в търсене на работа. Малката Василена има по-голяма сестричка, която се казва Евгения и е на 2 год. и 8 мес.

Семействата на двете бебета ще получат подаръци, предоставени от производители и вносители на бебешки стоки, а също и символа на кампанията – почетен медальон „Бебе на годината“, поднесен от техния орисник – д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването.

Двете бебета ще получат и медальон „Твоят ангел хранител“, предоставен от медицински центрове FiHealth, и олимпийска блузка „Лондон 2012“, предоставена от Британското посолство. За деня на родилната помощ двете болници, в които са родени двете бебета, ще получат от организаторите паметни табели.

Коментари