Публикация

Специалисти призовават: Родители, дръжте алкохола под ключ

Поредното 14-годишно момиче се свлече насред улицата и се събуди във варненската Военноморска болница, съобщава шефът на токсикологията доц. д-р Снежа Златева.


Седмокласничката си устроила казашки запой сутринта преди училище в дома на своя приятелка. Не е ясно точно колко е изпила, но тестовете доказаха над 2 промила алкохол в кръвта. Няколко часа след алкохолното пиршество момичето било навън. Организмът му не издържал и то се свлякло в безсъзнание насред улицата. Минувачи веднага подали сигнал на телефон 112. Пристигнала полиция и линейка.

„За съжаление това е поредният случай на тинейджърски алкохолизъм. Смущаващо е, че много често родителите, когато идват в болницата да си приберат децата, са много изненадани от станалото. Затова моят съвет е да държат под контрол алкохола вкъщи и винаги да присъстват на рождените дни у дома, защото именно тогава тинейджърите си организират запои“, коментира доц. Златева.

Специалистът от години алармира за проблема, който обаче вместо да се ограничава, се разраства. От една страна заради модата сред подрастващите, и от друга – заради родителите, които не допускат, че тяхното дете посяга към чашката.  

Коментари