Публикация

Защо мъжете "оглупяват" като видят красива жена?

Всеизвестен факт е, че мъжете започват да се държат меко казано странно, когато пред тях застане красива жена. Сега учените смятат, че са открили защо това е така.


Холандско проучване показва, че само името на конкретна красавица може да засегне временно мъжкия мозък.

Изследването, обхванало група млади хетеросексуални мъже и жени, включвало редица когнитивни тестове. Когато на мъжете им се казвало, че са наблюдавани от жена, уредите засичали промени в мозъка им. При представителките на нежния пол такава реакция не била наблюдавана.

Дори само споменаването на женско име по време на експеримента разсейвало мъжките индивиди от задачите им. Това се наблюдавало и когато не са описани физическите особености на жената – дали е висока, красива и т.н.

Проучването подкрепя една предишна теория, че мъжете временно оглупяват при общуването с другия пол.

Едно от предположенията на специалистите за причината за това явление е, че времето, което мъжете прекарват в мислене за секс, замъглява реакцията им при общуване с другия пол в неутрална ситуация.

Докато жените вярват, че само трябва да изглеждат привлекателни, за да си уредят среща, то мъжете разчитат на характер, чар и ум, и тяхното поведение в социални ситуации се променя по-агресивно.

Учените обаче смятат, че със съзряването, мъжете придобиват способността да разговарят с жени без да включват сексуален подтекст.  

Коментари