Публикация

Шейната – зимно забавление за всяка възраст

Зимата все по-пухкаво и снежно ни напомня за себе си. В дните, когато времето е тихо или слънцето сe прокрадва през облаците, настъпва истинска вълшебна приказка, която ни връща в детството, когато с нетърпение очаквахме шейната да заеме почетното си място в антрето или на балкона.


И днес шейните са все така актуални, само дето видът им е по-различен от няколкото сковани дъски, които помним.

„Спускането с шейна е удоволствие както за деца, така и за възрастни” – убеден е Кристиян Иващук, представител на голям спортен магазин в столицата. Преди да ни разкаже за различните модели, той посъветва, когато отиваме да си купим шейна, първо да помислим къде ще я караме – дали в планината или в града, на заснежени широки хълмове или по-тесни заледени пътеки. „Всяка шейна си има допустими килограми, ето защо едни модели са подходящи за деца до 3 г., други за 120-килограмов човек” – обясни нашият събеседник. Най-купувани според думите му обаче са детските пластмасови шейни, снабдени с неплъзгаща и удобна подложка на седалката, както и с колан за обезопасяване. Червеният цвят пък бил най-предпочитан.

„Пластмасата е специална и е изключително надежден материал за снежните писти. Не сме имали оплаквания от счупване поради неравности по пътя” – сподели Кристиян. Той твърди, че хит в Европа са специален тип шейни, които са евтини – между 10 и 30 лева, но пък са доста бързи. Представляват само пластмасова седалка, която е лека и маневрена, предпазва от удари и е издръжлива, защото носи тегло до 100 кг. За по-големи деца и възрастни е също шейната, позната на повечето българи като „Чук и Гек”, предназначена за екстремни скорости и лесно маневриране, благодарение на предните и задните ски, изработени от алуминиева сплав. Тези возила обаче са и по-скъпи - от 40 до 120 лв. За градски условия се препоръчват модели с метални пластини отдолу, за да се движат и върху лед, и върху неравности.

-brr-

В столичния квартал „Гео Милев” имаше поне десетина деца, пъплещи към пързалката с шейните си, а по-малките ги дърпаха родителите им. Оказа се, че най-масови са шейните с дървени седалки и с метални плъзгачи. Цената им е по джоба на всеки - между 15 и 25 лева. Там срещнахме малката Ваня, която се състезаваше с брат си кой първи ще стигне до пързалката. Случайно минаващата оттук Надя Георгиева им се любуваше отстрани и сподели: „Децата наистина се прехласват в играта с шейната и на човек му става хубаво само като ги гледа”.
Търсейки най-доброто, повечето възрастни се доверяват на изпитаното.

Продавач-консултантът М. Йосифова в популярен магазин за шейни в София ни обясни, че още от септември, преди да падне снегът, са имали запитвания за изцяло дървени шейни, като от едно време. „Те имат дълги години живот и хората търсят именно от тях. Букът е много добра дървесина за изработката им, много са бързи, но и безопасни. Както все повече се предпочитат дървените играчки, така е и с шейните” – допълни тя.

В държавите, където зимата е по-продължителна, се предлагат стотици модели с невероятни функции, форми и цветове. Има специални шейни с кош, направен от пух и други топли материи, които подсигуряват комфортно „пътуване” дори на шестмесечни бебета. „Кошът” се сваля и пере. Други шейни наподобяват детски колички и малчуганът седнал може да се наслади на приятна и лека разходка, тъй като специален механизъм предпазва от „друсане”. Интересни са и шейните с допълнителна приставка – четири колела, подходящи за местата, където пътят е оголен и сух.

Така че не се колебайте и не си поглеждайте ЕГН-то. Повечето зимни спортове изискват майсторство и опит. Шейната обаче е универсалната и вечна зимна емоция за всички възрасти. Спомнете си детството и смело към снежния хълм.



Коментари